El Ple demana una solució al conflicte del Sàhara Occidental que respecti el dret internacional i la voluntat d’aquest poble

Dissabte, 30 d'abril de 2022 a les 00:00

Per mitja d’una moció, la corporació rebutja el canvi d’orientació del govern estatal en la política respecte el Sàhara Occidental.

El Ple de l’Ajuntament ha mostrat la seva solidaritat amb el poble sahrauí amb l’aprovació d’una moció aquest dijous, 28 d’abril, que rebutja el canvi d’orientació en la política respecte Sàhara Occidental per part del govern espanyol, text presentat pel grup municipal d’En Comú Podem. El document indica la voluntat municipal de seguir treballant perquè la posició de les institucions espanyoles retorni a la cerca d’una solució basada en el dret internacional i el respecte a la voluntat del poble sahurauí.

El text indica que la resolució d’aquest conflicte, actualment estancat, requereix d’un nou impuls, però aquest no pot passar ‘per assumir el punt de partida i el marc resolutiu de la part marroquí; el moment internacional actual ja és prou complex com per a un realineament brusc com aquest, antagonitzant la part sahrauí i altres països de la regió’.

La moció dona suport a la resolució del conflicte del Sàhara en el marc del procés de descolonització sustentat en les resolucions de l’ONU, inclòs el dret d’autodeterminació del poble sahrauí i trasllada al govern espanyol el rebuig al pla del Marroc d’autonomia per al Sàhara Occidental, per no complir les resolucions de l’ONU ignorant el dret a la lliure determinació del poble sahrauí. El document també pretén obrir un procés de reflexió social i polític per tal que les institucions espanyoles tornin a formar part de la cerca d’una resolució que garanteixi el dret d’autodeterminació del poble sahrauí i que ajudi a aconseguir una pau justa i duradora al territori.

El regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre, va indicar al Ple que Montcada i Reixac, com a ciutat amiga del Sàhara, ‘som al seu costat i hi hem col·laborat en el territori i amb projectes que visibilitzen el seu conflicte’. L’edil s’ha referit al projecte de creació d’un hospital materno infantil a la ciutat sahrauí de Tifariti i a la recuperació, aquest estiu, del projecte Vacances en pau, d’estades al municipi d’infants del Sàhara Occidental.

Darrera actualització: 29.04.2022 | 12:38