El Ple aprova les ordenances fiscals per al 2024

Divendres, 27 d'octubre de 2023 a les 12:30

La principal novetat de la proposta presentada pel govern municipal és l’actualització dels preus de la taxa de residus domèstica i comercial.

El Ple de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, en sessió extraordinària, va aprovar inicialment ahir dijous, dia 26, les ordenances fiscals per al 2024 presentada pel govern municipal. El principal canvi de la proposta per a l’any vinent afecta la taxa de residus; la domiciliària serà de 115,01 euros i es podrà pagar en dos terminis, tot mantenint-se les bonificacions actuals: per a famílies nombroses i monoparentals, jubilats i pensionistes, tinença d’una màquina de compostatge i per l’ús de la deixalleria d’un mínim de 12 aportacions a l’any.

La taxa comercial aprovada al Ple incorpora canvis efectuats pel govern municipal sobre la proposta presentada inicialment i es calcularà en funció del tipus de deixalles que generin i els metres quadrats de cada establiment i es podrà pagar en quatre terminis. En el cas de la categoria que agrupa més negocis, la denominada categoria 1, hauran de pagar al 2024 una quota de 251,91 euros. Es manté la bonificació al comerç del 25% de la quota per l’ús de la deixalleria municipal.

Veníem d’una taxa molt deficitària, estem pagant a hores d’ara 56,10 euros per aquest concepte quan als municipis del voltant és de 174 euros, a Mollet; o 115 a la Llagosta; a ningú no li agrada pujar impostos però el servei de recollida i transport s’ha encarit i també hem de complir amb la llei que diu que el cost d’aquest servei l’ha d’assumir la ciutadania al 100%”, va explicar al Ple la regidora de Serveis Municipals, Dámaris Sánchez.

A partir del 2025, quan hagi entrat en funcionament el nou servei de recollida de residus –que s’iniciarà el 2024–, es disposaran de les dades per aplicar una taxa justa, arran de l’estudi acurat del volum de residus generat, és a dir, es pagarà en funció de la quantitat i del tipus de residus que es generi.

Congelació dels principals impostos
L’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), i l’impost de vehicles de tracció mecànica es congelen. Sobre l’IBI, per donar compliment a una sentència del Tribunal Suprem dictada al gener del 2023, s’elimina la categoria d’usos de magatzem/aparcament i el titular d’aquests espais abonarà la quota en funció de l’ús que es doni d’aquest espai: residencial o comercial.

Respecte l’Impost d’Obres, Construccions i Instal·lacions (ICIO), s’actualitzen les liquidacions per mòduls, en base a les recomanacions del Col·legi d’Arquitectes. S’introdueix una bonificació del 90% sobre aquest impost per la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. També es modifica el redactat de la bonificació del 95% per als domicilis que instal·lin plaques solars, per tal que quedi clar que aquest descompte només s’aplica al pressupost referit a les obres i instal·lacions de plaques solars.

D’altra banda, es crea una nova ordenança específica sobre preus públics per a l’ús de la deixalleria municipal, el text del qual fins ara estava integrat dins la taxa de residus. L’AMB, com a entitat gestora de la deixalleria, és la que fixa aquests preus.

D’altra banda, la proposta d’ordenances fiscals 2024 incorpora la tipificació dels carrers de l’Estany de Gallecs, zona residencial de Montcada i Reixac ubicada al Parc de Gallecs i actualment en procés d’urbanització.

Darrera actualització: 27.10.2023 | 13:45