El Pla local per a la diversitat sexual i de gènere neix per garantir els drets de les persones LGTBI

Divendres, 18 de gener de 2019 a les 11:00

El document es va presentar públicament ahir dijous, 17 de gener, en un acte a l'Auditori Municipal, després de la seva aprovació al Ple al novembre passat.

Aconseguir que Montcada i Reixac esdevingui una ciutat on tothom pugui mostrar la seva afectivitat i lliure de violències lgtbifòbiques és l'objectiu del Pla local per a la diversitat sexual, afectiva i de gènere que es va presentar públicament ahir dijous, 17 de gener, a l'Auditori Municipal. El document, aprovat per Ple al novembre passat, pretén sensibilitzar la ciutadania sobre la diversitat sexual, afectiva i de gènere i prevenir, detectar i atendre les discriminacions i violències. "Com a administració pública, tenim l'obligació de garantir els drets del col·lectiu LGTBI i treballar per una Montcada i Reixac inclusiva i justa", va expressar la presidenta de l'Àrea Social, Mar Sempere, durant la presentació del document.

El Pla Local és fruit d'un treball intern de recerca d'informació dins l'Ajuntament i també de les aportacions d'entitats i persones a títol particular, que han participat en sessions específiques adreçades a recollir informació sobre els diferents àmbits en què es divideix el pla: compromís polític, organització municipal i comunicació; laboral; esportiu, acció social i cicles de vida; espai públic; participació i cultura; salut i educació. El document  ha partit d'una diagnosi, efectuada de forma participativa amb personal municipal i representants de l'espectre econòmic, social, associatiu, veïnal i cultural de la ciutat.

L'empresa Connexus, amb el finançament de la Diputació de Barcelona, s'ha encarregat del procés d'elaboració en coordinació amb la Regidoria d'Atenció a la Dona i Polítiques d'Igualtat. En representació de la Diputació de Barcelona, la tècnica de Polítiques Municipals de l'Oficina de les Dones i LGTBI Sònia Albuixech va explicar que l'ens ofereix als ajuntaments diferents recursos, com suport econòmic i formació, en aquesta matèria, i va felicitar Montcada i Reixac per dotar-se del Pla Local.

El projecte inclou un total de 54 accions que responen a 32 objectius dels vuit àmbits d'actuació esmentats. Entre d'altres, hi ha la formació al personal municipal en matèria de diversitat afectiva, sexual i de gènere; l’elaboració de material específic contra l'assetjament LGTBIfòbic; fer accessibles els equipaments esportius municipals per a les persones trans i intersexuals, donar suport les famílies amb infants trans, commemorar els dies assenyalats d'aquest àmbit o incorporar la perspectiva LGTBI en el pla formatiu anual de les entitats, fer campanyes informatives als centres de salut sobre la salut sexual i reproductiva del col·lectiu LGTBI o la formació en matèria de diversitat afectiva i de gènere al personal de les escoles, entre d'altres.

La presentació del Pla Local va comptar amb l'acció teatral 'LGTBI què?', a càrrec d'ImpactaT, que va incloure la participació al públic dins el muntatge. L'acte també va incloure el testimoni de persones vinculades a l'àmbit LGTBI; una família i representants del centre educatiu de Montcada i Reixac on estudia d'una nena transsexual i la montcadenca Tina Recio, activista pels drets LGTBI i presidenta de l'entitat I-Vaginarium,

Cristian Carrer, coordinador de l'Observatori Contra l'Homofòbia –entitat que, en conveni amb l'Ajuntament, gestiona l'Oficina d'Atenció LGTBI de Montcada i Reixac– va explicar que des de la seva posada en marxa al 2016, el servei ha atès una dotzena de casos, sobre bullying i acompanyament familiar. El tècnic va explicar que en breu es posarà en marxa un projecte denominat 'Cartografia de la diversitat', en col·laboració amb els centres de secundària del municipi, que consisteix a identificar demandes i bones pràctiques en atenció de casos LGTBI. El servei municipal atén l'últim dijous de cada mes, a la Casa de la Vila (Major, 32), de 17 a 19 h (935 726 474; atenciolgtbi@montcada.org). 

Darrera actualització: 18.01.2019 | 12:01