El Museu Municipal exposa ‘Tots som Monestir’, sobre la influència del monestir de Sant Cugat entre les poblacions del voltant

Dimarts, 6 de juliol de 2021 a les 13:00

La mostra, de caràcter itinerant es podrà visitar a l’equipament, situat a la Casa de la Vila, del 6 de juliol al 12 de setembre.

  • L'exposició forma part del cicle de promoció del patrimoni 'Coincidències històriques', promogut per la Diputació de Barcelona.
  • La mostra es remunta un mil·lenni enrere, a l'època de major esplenador del monestir de Sant Cugat.

L’exposició ‘Coincidències històriques. Tots som Monestir’ visitarà el Museu Municipal de Montcada i Reixac (Major, 32) des d’aquest dimarts, 6 de juliol, fins al 12 de setembre. Es tracta d’una mostra itinerant promoguda per la Diputació de Barcelona, en la qual Montcada i Reixac hi ha participat, amb l’aportació de la primera làmina de la genealogia de la família Montcada, donada per Danilo Montcada, descendent italià de la nissaga de nobles.

L’exposició 'Tots som Monestir' es remunta més d'un mil·lenni enrere, a l'època de més esplendor del monestir de Sant Cugat del Vallès, quan Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet i Sant Cugat formaven part, d'una manera o altra, de les possessions d'aquesta antiga abadia benedictina.

Al territori de Montcada i Reixac, les cessions de terres al Monestir de Sant Cugat per part dels seus habitants estan abastament documentades des de la conformació dels primers nuclis de població, a finals segle X. També el poder civil va contribuir al creixement de l’Abadia. Aquest és el cas, per exemple, de la donació realitzada l’any 988 pel Comte Borrell, d’una vasta i especialment fèrtil extensió situada al pla de Montcada. Després entraria en joc el poder feudal de la casa dels Montcada, i els homes i les terres, fossin de la parròquia o de l’abadia, serien sovint objecte dels abusos d’aquests senyors, que es van erigir com a veritable autoritat local.

Darrera actualització: 06.07.2021 | 14:37