El govern municipal calcula que recaptarà entre un 35 i un 40 % menys en concepte de plusvàlua

Dilluns, 21 de febrer de 2022 a les 09:45

El Ple passarà à aprovació aquest dijous les modificacions que s'aplicaran a aquesta ordenança per adaptar-la a la nova llei, que l’Ajuntament ha presentat en audiència pública.


L’Ajuntament haurà de modificar l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, la plusvàlua, per adaptar-lo a les noves mesures que marca la llei d’hisendes locals. L’Estat hi ha introduït canvis arran diverses sentències del Tribunal Constitucional del novembre passat, que dictaminaven que el càlcul d’aquest impost estava desfasat. La plusvàlua és un impost que s’aplica a l’increment del valor dels terrenys quan es produeix la transmissió de la propietat, ja sigui per donació o per compravenda.

Les modificacions a l’ordenança passaran a aprovació el pròxim dijous, 24 de febrer, en el decurs d’un Ple extraordinari (18.30 h), previ a la sessió ordinària (format virtual). El president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido, va presentar-les dijous, dia 17, en una audiència pública celebrada de forma virtual, per explicar els principals canvis introduïts i com afectaran als ingressos municipals.

La nova llei indica que en el cas que el valor de l’immoble no s’hagi vist incrementat entre el moment de la compra i la venda, no s’haurà de pagar plusvàlua. En el cas que sí que hi hagi un augment del valor, les noves mesures modifiquen la fórmula per calcular l’import la plusvàlua, una xifra que varia en funció de l’antiguitat de l’immoble. El coeficient màxim per calcular-lo serà el 0,45 i el mínim el 0,12, quan fins ara era un 2,7 màxim.

Aquest càlcul es denomina estimació objectiva, però les noves mesures introdueixen una altra fórmula, denominada estimació directa, que  consisteix a aplicar el coeficient sobre la diferència entre el preu de compra i el preu de venda. Per defecte, el càlcul es farà amb l’estimació objectiva i l’altre sistema s’aplicarà si el contribuent ho demana, via instància. Una altra novetat és que les plusvàlues generades durant el primer any després de la compra de l’immoble a partir d’ara sí s’hauran de pagar, fins ara estaven exemptes. Aquestes noves mesures s’aplicaran en el moment que s’aprovin i no tindran caràcter retroactiu.

Aquest nou càlcul beneficia la ciutadania, però l’Ajuntament es veurà molt afectat, la nostra estimació és que deixarem d’ingressar entre un 35 i un 40 % de la recaptació per a aquest concepte’, ha explicat Garrido, qui reconeix que la fórmula per calcular la plusvàlua estava desfasada, però apunta que l’Estat hauria d’haver aprofitat aquest moment per reformular la llei d’hisendes locals.

La plusvàlua era fins a l’actualitat una de les principals fonts de finançament de les arques municipals, a través de la qual es recaptaven fins ara uns 2,7 milions d’euros. ‘Esperem que l’estat creï un fons de compensació per pal·liar els efectes de les modificacions en les administracions locals’, ha indicat l’edil.

 

 

Darrera actualització: 21.02.2022 | 14:02