El consistori insta la Generalitat a signar un Pla Global de Salut a Montcada i Reixac per millorar i recuperar serveis

Divendres, 24 de febrer de 2023 a les 00:00

La moció, aprovada per unanimitat, també reclama que es fixi una data per a la recuperació de les urgències nocturnes i que s’augmenti la inversió en l’atenció primària.

L’Ajuntament va aprovar per unanimitat al Ple de febrer, celebrat aquest dijous a la Casa de la Vila, una moció en defensa de la sanitat pública que demana a la Generalitat de Catalunya un augment de la inversió en l’atenció primària, que es fixi una data per a la recuperació del servei d’urgències nocturnes al municipi i la signatura d’un Pacte Global de Salut a Montcada i Reixac. Precisament, aquest pacte va ser una de les propostes que el Conseller de Salut, Manuel Balcells, es va comprometre a complir durant la reunió que va mantenir amb el govern municipal el passat 4 de gener.

Mar Sempere, regidora de Serveis Socials, Polítiques d’Inclusió i Sanitat de l’Ajuntament, va anunciar durant el Ple que el proper 6 de març està prevista una primera reunió amb tècnics del CatSalut per començar a consensuar algunes de les necessitats que pot contemplar aquest pla com podrien ser, entre d’altres, la recuperació del servei de ginecologia, així com la millora de l’atenció de salut bucodental per a persones amb vulnerabilitat i la coordinació entre serveis socials i l’àmbit sanitari per tal de donar suport a persones amb dependència. En la seva intervenció, Mar Sempere, va posar en valor la tasca que està fent la Taula per la Salut i va destacar els  objectius de la moció aprovada: “No només reclamen que es posi una data definitiva per a la recuperació de les urgències nocturnes sinó que també demanem que es signi aquest pacte per millorar l’atenció sanitària que es dona al municipi després d’any de retallades”. L’alcaldessa, Laura Campos, també va afegir que, tot i que la reivindicació de la recuperació de les urgències nocturnes ha de continuar viva, “s’ha d’aprofitar aquesta proposta de pacte per part de la Generalitat per no perdre serveis que poden ser molt positius per a tota la ciutadania i, especialment, per als col·lectius més vulnerables”.

Al marge de posar de manifest la necessitat de signar aquest pacte, el text aprovat pel Ple recorda que Montcada i Reixac no disposa del servei d’urgències nocturnes al CAP Jaume I des de l’any 2011 com a conseqüència de les retallades sanitàries que la Generalitat va començar a aplicar l’any 2009. En aquest sentit, el consistori li demana a l’actual govern català que compleixi l’acord assolit al 2021 per assignar una partida pressupostària per a la seva recuperació. A més, la moció posa de manifest que el municipi pateix una manca de serveis d’atenció primària en pediatria i urgències pediàtriques, així com del servei de ginecologia, d’urgències ambulatòries permanent o de la farmàcia de guàrdia en horari nocturn. El text aprovat també defensa la importància de reforçar i augmentar la inversió econòmica de la Generalitat per a l’atenció primària i critica que hagi estat la gran perjudicada per la manca d’inversió en l’última dècada. La moció argumenta que l’atenció primària sobreviu gràcies a la bona feina dels seus professionals i que la seva feblesa encara es va fer més evident durant la pandèmia de la Covid-19. 

Darrera actualització: 24.02.2023 | 13:56