El Consell Metropolità aprova el Pla Especial de Protecció del Parc de Collserola

Dimarts, 9 de juny de 2020 a les 00:00

El nou document amplia els espais lliures i redueix el sòl per a infraestructures viàries.

El Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat el nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural (PEPNat) de la Serra de Collserola. El document incorpora les prescripcions de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat i és fruit del treball coordinat de representants del govern autonòmic, l’AMB, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, la Diputació de Barcelona i els nou ajuntaments que formen part del Parc, entre els quals hi ha el de Montcada i Reixac.

El nou pla, que substitueix el del 1987, incrementa els espais lliures en una superfície de més de 700 hectàrees, redueix el sòl destinat a infraestructures viàries i equipaments en més de 400 i defineix un nou model d'ús públic i social per potenciar un lleure responsable. També aposta per evitar l’ocupació i la fragmentació dels espais lliures de Collserola, minimitzar l’efecte barrera provocat per les infraestructures i adequar els passos per a la fauna en punts estratègics, com ara la riera de Vallvidrera o el torrent de Batzacs.

El president de l'Àrea Territorial de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i vicepresident de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB, Jordi Sánchez, ha destacat que el nou pla aposta per la creació d’un mosaic agroforestal que combina els camps de conreu amb les zones de bosc. 'S’ha comprovat que la convivència dels dos sistemes fomenta una major diversitat de fauna i contribueix a la prevenció d'incendis', ha explicat Sánchez. En aquest sentit, el PEPNat fa partícips els propietaris particulars en la gestió del parc, ja que actualment el 60% dels terrenys està a les seves mans. El document ha incorporat una de les al·legacions que va presentar l’Ajuntament de Montcada i Reixac amb l’objectiu que a partir d’ara no es pugui concedir cap llicència d’extracció de minerals ni canteres.

Darrera actualització: 09.06.2020 | 14:09