Donació de documentació històrica sobre els orígens de Terra Nostra i dels polígons de La Ferreria i Pla d’en Coll

Dimecres, 19 d'octubre de 2022 a les 18:00

Aquest matí, l’hereva del constructor de Terra Nostra ha lliurat a l’Arxiu municipal de l’Ajuntament documentació històrica sobre els orígens i el desenvolupament urbanístic del barri i dels polígons de La Ferreria i Pla d’en Coll.

L’hereva del constructor de Terra Nostra, Marta Casanova, i l’alcaldessa, Laura Campos, han formalitzat aquest matí la signatura de donació i cessió de drets de documents d’aquest barri montcadenc i dels polígons de La Ferreria i Pla d’en Coll. El material està format per 34 caixes normalitzades d’arxiu definitiu i quatre contenidors de plànols.

Entre moltes altres qüestions, la donació dona testimoni dels orígens de Terra Nostra als anys trenta i de totes les operacions de compra-venda per part dels primers propietaris al barri, un procés que va durar fins la postguerra (finals dels anys trenta i inicis dels quaranta). Les escriptures permeten identificar el canvi de nom oficial del barri per la censura del govern local franquista, que rebatejaria la urbanització amb el nom de Santa Maria de Montcada. Ja amb aquest nom, també apareix l’”impost de regularització” pel qual el règim de Franco cobrava a l’empresa part dels beneficis de cada transacció des de l’inici fins al final de la Guerra Civil.

A la documentació aportada per la família també es pot comprovar les diverses tipologies de xalets oferts per la “Compañía General de Urbanización”, l’empresa constructora de Terra Nostra. Els habitacles es classificaven segons l’abast econòmic del comprador. De fet, les cases més antigues conservades avui dia al barri són totalment identificables i responen al mateix patró estètic de les primeres dècades del segle XX.

Darrera actualització: 20.10.2022 | 07:46