L’Ajuntament denuncia la gestió del Departament de Salut en els errors detectats en el cribratge a l’institut La Ferreria

Dimecres, 28 d'octubre de 2020 a les 12:00

Després de la detecció de falsos positius, l’alcaldessa Laura Campos titlla de “despropòsit” el fet que no s’hagi informat al centre de tots els casos reals de COVID-19 i que hi hagi famílies que, 10 dies després de la prova, encara no sàpiguen els resultats.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac denuncia i lamenta els errors que el Departament de Salut ha fet aquests últims dies en la gestió del cribratge massiu del passat dilluns 19 d’octubre a l’institut La Ferreria. De les 1.083 proves PCR que es van dur a terme, menys del 2% van resultar ser casos positius, però una errada en una de les màquines va alterar la xifra fins a situar-la en el 16%, fet que va suposar el confinament de 400 alumnes del centre. Aquesta incidència sobre l’existència de falsos positius va ser detectada el divendres dia 23, i tot i que l’endemà estava previst que es notifiquessin quins eren els casos reals de COVID-19 a l’IES La Ferreria per tal que es pogués organitzar la tornada a les aules, avui dia el centre encara no disposa de la informació.

Davant d'aquesta situació, l’alcaldessa Laura Campos ha criticat durament el paper de Salut al llarg dels últims dies i considera que la seva actuació ha estat “un despropòsit sense pal·liatius”. Campos ha exigit al Departament de Salut a donar explicacions i demanar disculpes públiques pel greuge que ha suposat tant per a moltes famílies del municipi com per l’institut. “Tota aquesta descoordinació ha estat un autèntic malson. No hi ha cap justificació possible: estem davant d’una gestió nefasta i no es pot tolerar que pràcticament una setmana després de saber que hi ha hagut falsos positius seguim amb 400 alumnes confinats a l’espera d’un aclariment que no arriba. Aquest aclariment és indispensable per saber quins grups bombolla segueixen afectats i quins no i així poder reorganitzar el retorn dels alumnes a les classes presencials”, ha lamentat. “Som conscients que els errors poden passar, però quan es fan cribratges massius Salut hauria de poder garantir els resultats de forma ràpida i coordinada i en el nostre cas no ha estat pas així”, ha afegit.

L’alcaldessa també ha explicat que han estat demanant la correcció de la informació des que el consistori va tenir coneixement, el passat divendres, de l’errada en el cribratge. Aquest error havia alterat a l’alça les xifres sobre la incidència de la COVID-19 al municipi que recull el web del Departament de Salut www.dadescovid.cat. Finalment, avui dimecres, la web ha corregit la informació i actualment el risc de rebrot a Montcada i Reixac se situa en 775 i la taxa RT en 1,33, per sota de la mitjana a Catalunya i a la comarca del Vallès Occidental.

Un cop s’ha fet efectiva la correcció de la informació, l’Ajuntament ha decidit reprendre l’actualització diària de les dades a través de les xarxes socials, que s’havia paralitzat provisionalment a l’espera de tenir la informació correcta.

Darrera actualització: 28.10.2020 | 12:47