S’ultimen els detalls de les obres de consolidació i renovació de Vista Rica i la Casa de les Aigües

Dijous, 24 d'octubre de 2019 a les 14:00

Està previst que a finals de mes finalitzin unes obres subvencionades per la Diputació de Barcelona i valorades en 130 mil euros.

Les obres de consolidació de la casa de Vista Rica i de millora de la Casa de les Aigües, iniciades els mesos de maig i setembre respectivament, estaran enllestides a finals de mes. La Diputació de Barcelona, en el marc del programa de restauració de patrimoni, s’ha fet càrrec del finançament de les obres mitjançant una subvenció de 85.000 euros per Vista Rica i de 45.000 euros per la Casa de les Aigües. Un equip de tècnics de l’Àrea Territorial, encapçalat pel president, Jordi Sánchez, va visitar el passat dijous totes dues instal·lacions per comprovar el resultat de les obres.

A la primera de les dues instal·lacions s’han aconseguit abordar alguns dels principals problemes que presentava l’edifici, construït a finals del segle XIX. El projecte ha buscat consolidar l’edifici principal reparant les cobertes i les escales fins a la primera planta, retirant també tota la runa acumulada i tots aquells elements que contenien amiant. La principal novetat, però, ha estat la conversió d’un annex –que data de la dècada de 1930 i que es va construir amb amiant– en una terrassa exterior que ofereix una vista única del Vallès Occidental. Finalment, també s’han tapiat tots els accessos exteriors per tal d’evitar actes vandàlics o l’ocupació de l’edifici.

Un altre espai que s’ha reparat durant les obres ha estat l’edifici annex, on també s’ha retirat la runa acumulada a l’interior, s’han tapiat els accessos i s’han arreglat parts de la fusta del sostre. Jordi Sánchez té clar que, malgrat que l’execució d’aquest projecte suposa un primer pas molt important per evitar la degradació de Vista Rica, encara s’està lluny de recuperar l’espai. “L’estat actual de la torre de Vista Rica encara és deficient i la capacitat inversora del consistori és la que és, però estem estudiant noves formes de finançament amb altres administracions per tal de preservar, protegir i potenciar el nostre patrimoni”, ha assegurat.

La torre de Vista Rica és una de les torres d’estiueig més antigues de Montcada i Reixac. Situada al cim turó d’en Fermí, constitueix un mirador excel·lent de la plana del Vallès i ofereix una silueta característica dins el municipi. Projectada pel mestre d’obres Josep Graner i Prat l’any 1887, presenta una composició i elements decoratius remarcables propis d’un estil neoclàssic.

Complex modernista

Un altre edifici emblemàtic del municipi, la Casa de les Aigües, va començar la seva renovació el passat 18 de setembre. Des de llavors s’ha procedit a la restauració d’alguns elements, concretament la fusteria i les finestres del balcó de la Casa del Maquinista i les portes de la sala dels pous. Aquesta és la primera de les tres intervencions que està previst realitzar a la Casa de les Aigües, restant encara la reposició de les baranes dels pous –valorades en 54.000 euros i que subvencionarà íntegrament la Diputació de Barcelona– i una tercera fase de rehabilitació i que encara està en fase de redacció del projecte.

Tant la Casa de les Aigües com la torre de Vista Rica estan incloses dins el catàleg de patrimoni que l’Ajuntament va presentar el passat febrer, on s’inclouen més d’un centenar d’elements patrimonials de Montcada i Reixac. “A partir d’aquest catàleg volem crear una comissió de patrimoni amb experts i veïns que prioritzi la recuperació d’aquests elements”, ha afegit Sánchez, que assegura també que l’aprovació del catàleg ha servit “per considerar el patrimoni com el que és i no com una nosa per especular”.

Darrera actualització: 24.10.2019 | 14:40