La Generalitat anuncia noves mesures: confinament perimetral de tot Catalunya i restricció de la mobilitat entre municipis els caps de setmana

Dijous, 29 d'octubre de 2020 a les 12:00

La mesura entrarà en vigor a partir d’aquest divendres, 30 d’octubre, i inclou la suspensió de totes les activitats culturals, esportives o extraescolars durant un mínim de 15 dies.

La Generalitat ha anunciat aquest dijous noves mesures per frenar la incidència de la COVID-19 a Catalunya que entraran en vigor demà divendres, 30 d’octubre, i que suposaran el confinament perimetral de tot el territori durant un mínim de 15 dies i la restricció de la mobilitat entre municipis els caps de setmana, concretament dels divendres a les 6 h fins els dilluns a les 6 h.

Les restriccions de mobilitat no afecten els desplaçaments per anar a la feina i a l’escola, així com altres activitats degudament justificades: assistència a centres sanitaris, tenir cura de persones grans, etc. També es permet la pràctica d’esport individual a l’aire lliure en municipis colindants i les activitats esportives autoritzades. Així mateix, de manera excepcional amb motiu de la festivitat de Tots Sants, també es permetrà sortir del municipi per visitar cementiris els dies 31 d’octubre i 1 de novembre.

D’altra banda, s’han anunciat noves mesures restrictives que entraran en vigor demà divendres afecten diversos sectors:

  • Comerç: tancament de recintes i centres comercials, on només podran obrir botigues de productes essencials que tinguin sortida directa a l’exterior. Els comerços amb una superfície igual o inferior als 800 m2 hauran de reduir l’aforament al 30%, mentre que aquells locals que tinguin una superfície superior als 800 m2 hauran d’acotar l’espai per a clients a aquesta xifra i reduir també l’aforament màxim al 30%. Aquesta darrera mesura no afectarà perruqueries, farmàcies, òptiques, concessionaris o veterinaris, entre d’altres, que podran obrir sense restriccions d’espai.
  • Bars i restaurants: hauran de continuar tancats i oferint únicament l'opció de menjar per endur i a domicili, tot i que l’horari d’aquest últim servei s’amplia fins a les 23 h.
  • Educació: Es manté l’activitat presencial als centres docents i de l’ensenyament de règim especial. Pel que fa a l’educació post obligatòria (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i de grau superior) hauran de garantir fer tot el possible per assegurar l’ensenyança a distància excepte per casos on no sigui possible.
  • Cultura: Se suspèn l’obertura al públic de les activitats culturals, arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes, auditoris o similars, tant en recintes tancats com a l’aire lliure. Les biblioteques veuen reduïda la seva activitat al servei d’entrega i recollida de documents de préstec. D’altra banda, els arxius, els museus i les sales d'exposicions o galeries poden obrir amb un aforament del  33%.
  • Esports: se suspèn tota l’activitat esportiva a nivell col·lectiu excepte l’esport professional. Tancament dels equipaments esportius —inclosos gimnasos—, excepte els de tecnificació i lligues professionals. Així mateix, també s’han suspès totes les competicions esportives, federades, etc. excepte les lligues nacionals i internacionals, que s’hauran de celebrar sense públic.
  • Transport públic: es manté l’oferta actual al 100%.
  • Escoles: suspeses les activitats extraescolars.
  • Cerimònies civils i religioses: limitació de l’aforament al 30%.

L’alcaldessa, Laura Campos, ha explicat que des de l’Ajuntament s’està treballant per veure l’impacte que suposaran totes aquestes mesures en el dia a dia de la ciutadania. “Estem esperant que tota la bateria de restriccions que ha anunciat avui la Generalitat surti publicada en el diari oficial per veure com afectarà concretament a la mobilitat i a l’activitat diària del nostre municipi”, ha declarat.

Finalment, es mantenen altres restriccions i recomanacions ja vigents fins ara: no es poden celebrar reunions de més de sis persones (llevat que formin part de la mateixa bombolla de convivència), els parcs i jardins públics tanquen a partir de les 20 h i les empreses hauran de fomentar el teletreball sempre que sigui possible.

Darrera actualització: 29.10.2020 | 16:24