Comunicat en relació al Museu Municipal

Dimarts, 16 de febrer de 2021 a les 19:30

Davant les informacions aparegudes a diferents xarxes socials sobre el possible trasllat del Museu Municipal i la inexactitud dels comentaris realitzats per l’Associació Amics dels Museu, l’Ajuntament de Montcada i Reixac ha fet un comunicat de premsa.

L’Ajuntament va rebre el febrer del 2020 una subvenció de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), dins del Programa de Foment del Patrimoni Cultural, per restaurar els  elements estructurals de l’interior de la Casa Larratea i adaptar-la a la llei d’accessibilitat. L’Àrea Metropolitana de Barcelona subvencionarà el 50% de la rehabilitació, que té un cost total de mig milió d’euros. Aquesta subvenció és una oportunitat de recuperar la Casa Larratea com a important patrimoni cultural i l’acceptació d’aquesta subvenció implica complir amb els requisits com són destinar l’edifici restaurat a una finalitat cultural vinculada al patrimoni i que tingui interès metropolità.

La Casa Larratea, ubicada a la cruïlla dels carrers Montiu, Sant Lluís i Colon, és un edifici d’estil neoclassicista (1889) amb elements modernistes de gran valor arquitectònic i patrimonial, que va acollir l’antiga cerveseria d’hivern de Montcada i Reixac. 
El consistori es va plantejar la possibilitat que la Casa Larratea, un cop rehabilitada, aculli les instal·lacions de l’actual Museu Municipal, donada la seva ubicació al centre del municipi i la vinculació amb la nova arquitectura aportada per la colònia d’estiuejants a final del segle XIX i principi del XX, que va marcar la historia del municipi. A més, el Museu en dur a terme activitats de caire cultural i d’abast metropolità encaixa amb els dos requisits fonamentals per rebre la subvenció de l’AMB. La recuperació de la Casa Larratea és un exercici per conservar la memòria i la identitat com a poble i fomentar l’orgull i l’estimació per Montcada i Reixac. 

En relació a les afirmacions realitzades per l’Associació Amics del Museu sobre la possible pèrdua d’espais i visibilitat, l’Ajuntament puntualitza que la Casa Larratea compta amb un espai de 340 m2 construïts sense comptar el jardí, espai molt superior als 170 m2 de l’actual Museu Municipal. Per tant, no és correcte l’afirmació per part de l’entitat que l’actual espai del Museu a la Casa de la Vila perd 100 m2. Al contrari, ja que es guanyen 170 m2. A més, l’espai obert que ofereix el jardí permet la realització d’actes a l’aire lliure, tot just ara que la situació sanitària recomana fer-ne ús de llocs com aquest. 

D’altra banda, els Amics el Museu argumenten que perden espai per a exposicions temporals i una sala de conferències, espais que corresponen a la Sala d’Exposició i a la Sala Institucional de la Casa de la Vila, que no són de propietat ni d’ús exclusiu del Museu, sinó que pertanyen a espais comuns dintre de l’equipament i del qual fan ús entitats del municipi i les diferents regidories de l’Ajuntament.

Els Amics del Museu al•leguen, erròniament, la centralitat de la Casa de la Vila per donar visibilitat a la instal·lació cultural, sense tenir en compte la proximitat del carrer Sant Lluís al centre urbà i les noves possibilitats que oferirà aquesta nova zona un cop el soterrament de l’R2 sigui una realitat. La Casa Larratea passarà a estar al cor d’un nou passeig per a vianants. 

L’Ajuntament vol recordar que la possibilitat de traslladar el Museu a un nou equipament cultural és només una proposta que està en fase d’estudi. Per aquest motiu, el consistori ha demanat l’assessorament dels tècnics de l’Oficina de Patrimoni Cultural i de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, que la setmana passada van realitzar una visita a l’edifici i faran un informe sobre la idoneïtat del trasllat o no a la Casa Larratea de l’actual Museu Municipal. 
El consistori està convençut que aquesta pot ser és una oportunitat de millora no només per a les instal·lacions del Museu, també per al municipi per recuperar el seu patrimoni cultural. 
 

Darrera actualització: 16.02.2021 | 19:48