Compromís municipal per impulsar una sèrie de mesures que permetin millorar la qualitat de l’aire

Divendres, 1 d'octubre de 2021 a les 00:00

El Ple ha aprovat el Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental 2021-2025 que impulsa el Consell Comarcal i que inclou set línies estratègiques d’acció relacionades amb la lluita contra la contaminació.

  • Montcada i Reixac és un dels 12 municipis dels 23 que formen la comarca del Vallès Occidental que estan declarats com a Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric per superar els nivells de concentració de partícules contaminants a l'aire.
  • El consistori adquirirà properament una sèrie de sensors per mesurar la qualitat de l’aire als centres educatius i en equipaments amb usuaris vulnerables.

El Ple ha donat llum verda per unanimitat al Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental 2021-2025 que el Consell Comarcal va aprovar al març de 2021. Aquest Pla inclou set línies estratègiques d’acció relacionades amb la gestió i seguiment de la qualitat de l’aire; la reducció del trànsit i les emissions de vehicles; la millora del transport públic; el foment de la mobilitat activa; la reducció de les emissions dels serveis municipals; la reducció de les emissions dels serveis productius, així com la divulgació i sensibilització ciutadana.

A nivell local, l’Ajuntament de Montcada i Reixac es compromet a impulsar una sèrie de mesures que permetin millorar la qualitat de l’aire al municipi com estudiar la contaminació a les escoles i equipaments amb usuaris vulnerables gràcies a la propera adquisició d’uns sensors. Altres accions seran intensificar el control de vehicles altament contaminants per part de la Policia Local; fomentar el vehicle elèctric, establint bonificacions; reorganitzar horaris i itineraris de distribució urbana de mercaderies, oferint avantatges als vehicles més nets; potenciar els camins escolars i pacificar els accessos; elaborar un mapa de temps a peu entre punts de referència; millorar la xarxa bàsica per a vianants per afavorir els desplaçaments a peu; o implementar una xarxa d’aparcaments segurs per a bicicletes.

Durant la defensa d’aquest punt de l’ordre del dia, el regidor de Llicències, activitats i qualitat ambiental, José Domínguez, va explicar que, tot i que moltes de les mesures i competències per millorar la qualitat de l’aire tenen un caràcter supramunicipal, l’Ajuntament “fa pressió perquè les indústries arrelades al municipi no contaminin i, en el cas que contaminin molt, es traslladin”.

Montcada i Reixac és un dels 12 municipis dels 23 que formen la comarca del Vallès Occidental que estan declarats, des de 2006, com a Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric per superar els nivells de concentració de partícules contaminants a l'aire. Des de la regidoria de Medi Ambient, es recorda que en els darrers quatre anys, i després d’uns anys de tendència a la baixa, no s’ha registrat al municipi cap superació del valor límit anual del diòxid de nitrogen. En relació a les partícules en suspensió (PM10), des del 2010 no s’ha produït cap superació del valor límit anual normatiu (40 μg/m3), tot i que sí que s’ha superat el valor límit fixat per la OMS (20 μg/m3) a totes les estacions de control de l’àmbit d’estudi.

Darrera actualització: 01.10.2021 | 14:15