Campanya per combatre la panerola i el mosquit tigre

Dijous, 26 de maig de 2022 a les 00:00

Com cada any, el consistori posa en marxa una campanya preventiva contra el mosquit tigre. Durant aquests dies també s’està realitzant un reforç de tractament contra la panerola a la xarxa de clavegueram.

 

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha iniciat la campanya 2022 de tractament i prevenció del mosquit tigre que consisteix en realitzar tractaments periòdics entre els mesos de maig i setembre als embornals i arquetes de drenatge d’aigües pluvials, fonts públiques... a la via pública i als patis d’escoles públiques i equipaments municipals. El producte emprat pel tractament és totalment innocu per a les persones i animals. És un producte de control biològic que actua selectivament sobre les larves dels mosquits.

Donades les condicions climàtiques d’enguany s’està observant una gran proliferació de paneroles del clavegueram, principalment Periplaneta americana, la panerola americana. Es tracta d’una espècie associada a les clavegueres, però que pot sortir-ne i localitzar-se a voreres, façanes, locals a peu de carrer. Tot i que el servei de plagues de l’Ajuntament realitza tractament periòdics contra rates i paneroles a la xarxa de clavegueram, durant aquesta setmana s’ha realitzat un tractament intensiu ja que en boques de clavegueram de diversos carrers s’ha vist molta presència de paneroles.

En el cas del mosquit tigre, la prevenció és el millor mètode per al seu control. El més important i efectiu és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques de l'insecte i eliminar tots els punts d'aigua on hi pot créixer. El mosquit tigre necessita molt poca aigua per proliferar, per tant, tots aquells objectes i contenidors en què es pugui acumular aigua s'han de buidar de forma continuada i posar sota cobert i aquells que siguin fixes, s'hauran de revisar almenys dos cops per setmana i eliminar-hi qualsevol cúmul d'aigua. En el cas de les basses o piscines, cal actuar de forma que l'aigua que hi continguin no esdevingui un focus de cria de mosquits.

El regidor de Salut Pública, Oriol Serratusell, ha explicat que “sempre que es fa el tractament intensiu sobre les paneroles durant tres o quatre dies aquests insectes surten a l’exterior del clavegueram i es troben moribunds o morts al carrer i criden l’atenció de la ciutadania però desapareixen un cop passat aquests dies. Els serveis de neteja viària estan avisats i faran un reforç de neteja als carrers afectats”.

La campanya d’enguany contra el mosquit tigre inclou controls i assessorament a les propietats privades per combatre la proliferació de l’insecte. “A banda de totes les actuacions que puguem dur a terme des del consistori, és fonamental que la ciutadania prengui mesures a casa seva per tal que als balcons, terrasses o jardins no s’acumuli aigua a platets, cendres, galledes o altres elements on puguin proliferar insectes”, ha explicat el regidor.

L’Ajuntament compta des de 2017 amb l’Ordenança per a la prevenció i control dels mosquits i particularment del mosquit tigre (Aedes Albopictus). Aquesta ordenança municipal pretén aportar la informació, les solucions i els consells necessaris als ciutadans per evitar la presència i/o expansió dels mosquits al municipi. L’Ordenança del mosquit tigre dota a l'Ajuntament de les eines necessàries per fer complir les mesures oportunes en aquells espais que puguin contenir aigües estancades, així com permetre als òrgans competents sancionar els subjectes responsables de la reproducció del mosquit tigre, o les altres espècies de mosquits.

 

 

 

 

 

 

 

Darrera actualització: 26.05.2022 | 15:11