Arrenca la jornada electoral del 14F amb totes les mesures contra la Covid-19

Diumenge, 14 de febrer de 2021 a les 00:00

Un total de 25.735 persones podran exercir el seu dret a vot en 12 col·legis electorals, amb les novetats del pavelló Miquel Poblet i dels instituts de la Ferreria i la Ribera. Les votacions s'han iniciat a les 9h amb tota la normalitat, un cop s'han constituït totes les meses electorals sense cap tipus d'incidència.

Els 12 col·legis electorals de Montcada i Reixac, en els que un total de 25.735 persones podran exercir el seu dret a vot, han obert portes a les 9h amb absoluta normalitat després de que s'hagin constituït totes les meses electorals sense cap tipus d'incidència. Aquests comicis se celebren en plena pandèmia de la Covid-19 i la Generalitat ha decretat una sèrie de normes complementàries per garantir el dret de tota la ciutadania a exercir el vot, complint les directrius de les autoritats sanitàries per tal d’evitar aglomeracions de ciutadans i el risc de contagi.

El  PROCICAT ha marcat un protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot en mesa electoral i escrutini que, entre altres coses, estableix que es prioritzin els espais amplis. Per aquest motiu, i com a novetat, les persones que fins ara votaven a l’institut Montserrat Miró ho fan al pavelló Miquel Poblet; els electors que exercien el seu dret a vot al local de l’AV de Font Pudenta ho fan a l’institut La Ferreria; i els que votaven al Centre Cívic La Ribera ho fan a l’institut La Ribera. La resta de col·legis electorals són els habituals: Espai Jove Can Tauler, Casa de la Vila, Kursaal, centre cívic Can Cuiàs i les escoles El Turó, Reixac, Mas Rampinyo, Mitja Costa i Elvira Cuyàs. En total seran 30 meses distribuïdes en 12 col·legis electorals, que romandran oberts de 9 a 20 h.

Entre les noves mesures que s’adopten en aquestes eleccions està la introducció de la figura del responsable Covid-19 de l’administració local i dels responsables de seguretat sanitària dels col·legis electorals. Les seves funcions durant la jornada són assegurar el compliment de les mesures de salut pública.

Als col·legis electorals, les cues es fan al carrer i s'organitzen circuits de sentit únic, per evitar el creuament de persones. S'entra d'un en un per votar i els membres de les meses no toquen el document d'identitat dels votants en cap moment. Els espais de votación són amplis, estan ben ventilats en tot moment i s’han de netejar i desinfectar sovint, incloses les meses, les taules amb les paperetes i les cabines de votació.

Per a les votacions es recomana fer-ho dintre les tres franges horàries establertes per votar. D’aquesta manera de 9 del matí a les 12 del migdia està reservat per als col·lectius de risc; de 12 a 7 del vespre, per a la població en general; i de 7 a 8 del vespre, les persones en quarantena: positius, contactes estrets i sospitosos.

L'Ajuntament ha desplegat un dispositiu especial tècnic i humà per garantir el bon funcionament de la jornada. A més dels 12 responsables Covid-19 de cada centre electoral, s’afegeixen 16 responsables de seguretat sanitària més que el consistori considera necessaris per dur a terme les tasques fixades als protocols de salut. També treballen en aquesta jornada més de 40 membres de l'administració local que donen suport al personal dels col·legis electorals, entre personal administratiu, operaris de Brigada Municipal, agents de Policia Local, a més del personal d'Informàtica, Comunicació Municipal i Montcada Comunicació. Durant tota la jornada, l'edifici de l'Ajuntament (avinguda de la Unitat, 6) està obert per atendre els dubtes sobre els comicis que pugui tenir la ciutadania. Les dades de participació es donaran a conèixer a les 13 h i a les 18 h. Les anteriors edicions van ser al 2017 i la participació a la ciutat es va situar en el 81,32%.

Pel que fa al seguiment de la jornada, els webs municipals www.montcada.cat i www.laveu.cat aniran recollint la informació que es desprengui. La publicació 'La Veu de Montcada i Reixac' de divendres, 19 de febrer, sortirà amb els resultats de les eleccions a la ciutat.

Darrera actualització: 14.02.2021 | 09:30