Ajuts europeus per a la millora de l'eficiència energètica dels habitatges

Dilluns, 6 de febrer de 2023 a les 00:00

Els fons Next Generation incentiven amb una sèrie de subvencions i desgravacions fiscals actuacions als habitatges per promoure l’estalvi energètic i lluitar contra el canvi climàtic. La convocatòria està oberta fins al juny de 2026 i els ajuts poden arribar al 80% del cost de l’actuació.

En el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, els fons Next Generation de la Unió Europea incentiven amb l’adjudicació de subvencions i desgravacions fiscals la rehabilitació d’habitatges per promoure l’estalvi energètic i lluitar així contra el canvi climàtic. Aquesta convocatòria està oberta fins al 30 de juny de 2026 i les actuacions objecte de subvenció són la rehabilitació energètica dels edificis residencials, així com la construcció d’habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients. Aquest pla també incorpora una línia d’avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Totes les obres de rehabilitació dels edificis relacionades amb façanes, cobertes, patis, finestres, instal·lacions comunitàries, ascensor, reparació de patologies estructurals o plaques solars són subvencionables sempre que s’assoleixi un estalvi energètic mínim del 30%. En aquest cas, i fins arribar a un 45% d’estalvi, el percentatge de la subvenció serà del 40% del cost de l’actuació. Aquest benefici pot arribar fins al 65%, en el cas que l’estalvi energètic se situï entre el 45 i el 60%, i al 80%, si l’estalvi és superior al 60%.

En relació a aquests ajuts, la regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, Jessica Segovia, fa una valoració molt positiva ja que “permetran lluitar contra el canvi climàtic i promouran l’estalvi energètic entre les famílies i les comunitats de propietaris”.  

Les ajudes que s’entreguen amb aquests fons Next Generation, que en el cas de propietaris en situació de vulnerabilitat econòmica poden arribar fins al 100%, no tributen en l’IRPF i tenen l’IVA subvencionable. A més, la part de l’actuació que no sigui subvencionada es pot desgravar en l’IRPF, fins a un 60%.

Es pot obtenir més informació a l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i a la pàgina web https://www.cmh.cat/web/cmh/ajuts/ajuts-fons-next-generation/.

Darrera actualització: 28.04.2023 | 12:46