L’Ajuntament reclama més implicació de la Generalitat en la concessió de beques menjador

Dimecres, 25 de setembre de 2019 a les 08:00

Amb l’inici del curs escolar 2019-2020, l’Observatori del Vallès Occidental –ens vinculat al Consell Comarcal– ha fet públiques les dades sobre les ajudes en matèria de beques menjador que s’han concedit a cadascun dels municipis de la comarca: un total de 14.594 (un 5,8% més que en el curs anterior).

En el cas de Montcada i Reixac s’ha aprovat la concessió de 736 beques. D’aquestes, en 25 casos la família té garantida el 100% de la beca, mentre que en els 721 casos restants s’abonarà com a mínim el 50% de l’ajuda.

Les dades de l’Observatori mostren com les sol·licituds d’aquestes concessions han anat en augment en els últims anys, una dada “preocupant” per a la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere, ja que “es demostra que el nombre de famílies que sol·liciten aquest tipus d’ajuda es consolida”. Sempere ha demanat una major implicació de la Generalitat en la concessió de les beques menjador i ha recordat el compromís que el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va traslladar a l’Ajuntament en la seva última visita al municipi. “Nosaltres continuem fent un gran esforç, però també demanem a la Generalitat que es responsabilitzi i que compleixi. Demanem que s’incrementi el nombre de partides i els barems perquè la situació de les beques menjador no millora, sinó que empitjora. Des de l’Ajuntament podem anar fent, però al final acabem assumint moltes més competències de les que ens corresponen”, ha assegurat.

Una de les dades que més preocupa a nivell comarcal és l’elevat nombre de famílies que han sol·licitat aquesta ajuda econòmica i que es troben en situació d’extrema pobresa, no superant els 7.000 euros d’ingressos anuals. De les 14.549 beques atorgades, 7.544 (el 51,85%) són per a famílies amb aquesta valoració de risc social. A Montcada i Reixac, un total de 344 casos dels 736 amb ajuda es troben en situació de pobresa extrema. Es tracta de casos que el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament ja coneix en profunditat la situació familiar.

Paral·lelament, Sempere també ha assenyalat algunes xifres que demostrarien la necessitat d’aportar més ajudes. En primer lloc, la taxa d’incidència en relació amb el total de l’alumnat, on Montcada i Reixac és el quart municipi amb el 20,2%, per darrere de Badia del Vallès (28,2%), Sant Llorenç Savall (21,6%) i Sabadell (20,7%). D’altra banda, també preocupa la desproporció que existeix entre les beques que es concedeixen als alumnes d’infantil i primària i als de secundària: 93,9% i 6,1% a tota la comarca, respectivament. Sobre aquesta dada, s’ha de tenir en compte que la majoria dels instituts públics no disposen de les instal·lacions adients pel servei de menjador, de manera que els ajuts concedits a adolescents són molt reduïts.

Darrera actualització: 25.09.2019 | 09:34