Activitats per reflexionar sobre la situació de les persones LGBTIQ+ refugiades

Dimecres, 17 de juny de 2020 a les 11:00

L'Ajuntament commemora de forma simultània els dies de l'alliberament LGTBTIQ+ i de les persones refugiades, que se celebren aquest mes de juny.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac celebra aquest 2020 el Dia de les persones refugiades (20 de juny) i el de l'Alliberament LGBTIQ+ (28 de juny) de forma simultània, amb un programa d'activitats en línia, amb el nom Refugi i protecció LGBTIQ+: buscant un lloc segur per ser, sentir i estimar. ‘Volem donar a conèixer la situació de les persones LGBTIQ+ que fugen dels seus països per motius d’identitat, afectivitat i expressió de gènere, però que quan arriben a la destinació que han triat, no sempre es troben amb les millors condicions i en molts casos se senten doblement discriminades, per ser membres d’aquest col·lectiu i com a persones refugiades’, ha indicat la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGBTIQ+, Jessica Segovia. L’edil ha recordat que ‘a la majoria dels països del món, les persones LGBTIQ+ són perseguides i condemnades només per estimar o viure el gènere fora del que es considera normatiu’. Segovia també destaca que en la realitat més propera, ‘moltes persones LGBTIQ+ han de canviar de territori, per exemple, dels pobles a les ciutats, per manca de suport, el que es denomina sexili, i cal reflexionar-hi des del nostre propi municipi’.

La primera acció del programa serà aquest dissabte, dia 20, amb la presentació de dades sobre protecció internacional i persones LGBTIQ+ refugiades, que es podran veure a les xarxes socials d'Igualtat, Feminismes i LGBTIQ+ (@igualtatmir) i a les de Ciutadania i Participació Ciutadana (@participamir). Aquest mateix dia es posarà a disposició de la ciutadania una sèrie de recursos en línia. D'una banda, les biblioteques vivents de l'Associació Catalana per la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI), a http://bibliotecaviviente.weebly.com/experiencia.html. Es podrà veure també el documental 'Fugir per estimar i ser: asil i resistències LGBTI del Marroc a Barcelona, al canal Youtube de La Directa. L'entitat Montcada Solidària oferiex dues entrevistes que es podran sentir a Montcada Ràdio (www.montcadaradio.com); una amb l'experta en Dret Migratori i Estrangeria Laia Costa i una altra, amb Carolina Rivas, de l'ONG Rowing Together, dedicada a l'assistència mèdica als camps de persones refugiades de Grècia.

Dilluns, dia 22, de 18 a 19 h, hi haurà una conversa i debat sobre refugi LGBTIQ+ i accions que es poden dur a terme en aquesta matèria, amb el director d'ACATHI, Rodrigo Araneda, i el testimoni d'una persona refugiada LGBTIQ+, que es podrà seguir per l'aplicació Jitsi Meet, a la sala MiR_RefugiLGBTIQ+. Dijous 25, Bernat Aragó, de Crida LGBTI, conversarà en directe de 18 a 19 h per Instagram Live amb l'equip de Can Tauler (@Cantauler). La sessió girarà al voltant del sexili, com es denomina el moviment migratori dels pobles a les ciutats o entre territoris més amplis per buscar suport i la no discriminació per motiu de diversitat sexual, afectiva o de gènere.

El Dia de l'Alliberament LGBTIQ+ és diumenge 28 de juny i es publicarà el manifest commemoratiu (a les xarxes @igualtatmir i a www.montcada.cat) i dades sobre els resultats de l'enquesta 2020 de l'Agència Europea de Drets Fonamentals. Aquest dia, les biblioteques de Montcada i Reixac oferiran recursos en línia del seu catàleg LGBTIQ+, que es podrà consultar al web https://biblioteques.montcada.cat i a les xarxes socials (@bibsmir). L'endemà, dilluns 29, l'escriptora Montse Barderi comentarà el llibre Memòries d'Adrià a la plataforma Tellfy, a les 18.30 h. Cal inscripció prèvia i per a més informació, es pot consultar l'espai de clubs de lectura virtual, a https://bibliotecavirtual.diba.cat/agenda. Els actes del programa finalitzaran el dia 30 amb una conversa sobre el moviment LGBTIQ+ a Montcada i Reixac, amb Cristian Carrer, de l'Observatori contra l'Homofòbia i el montcadenc Arnau Martínez. La sessió serà de 18 a 19 h a Instagram Live de Can Tauler.

Darrera actualització: 17.06.2020 | 11:34