18 anys de les excavacions arqueològiques al jaciment de Les Maleses

Divendres, 8 de març de 2019 a les 00:00

Ahir dijous es van presentar els resultats de les darreres investigacions d’unes campanyes arqueològiques que ja han arribat a la majoria d’edat.

La Sala Institucional de la Casa de la Vila va acollir ahir la presentació dels resultats obtinguts durant l’última investigació del jaciment de Les Maleses, que es va dur a terme al juny de l’any passat. L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Laura Campos, la directora del Museu Municipal, Mercedes Duran, l’arqueòloga codirectora de les excavacions al jaciment, Gemma Hidalgo, i el director del Consortium for Advanced Studies Abroad, Juan José Romero.

Aquesta ha estat 18ª campanya arqueològica impulsada al jaciment ibèric i les principals troballes de les últimes excavacions han estat forats i retalls a les roques que demostrarien l’existència d’un assentament anterior a la fase urbana del poblat –que es calcula que va tenir lloc entre els segles IV i III a.n.e– i que estaria format principalment per cabanes. Així mateix, Hidalgo va parlar sobre el descobriment de forats més grans que probablement es van servir per pastar el fang i la palla amb la que construir els habitatges i també per emmagatzemar grans i llavors.

Per la seva banda, Mercedes Duran va es va centrar en explicar els objectes que s'han trobat durant les investigacions al jaciment, com vaixelles o penjolls de vidre, i que confirmen que Les Maleses rebia material provinent del comerç al Mediterrani. La directora del museu també va anunciar que "el pròxim repte de la investigació serà comprovar quina interrelació tenia el nostre poblat amb d'altres de la zona".

Finalment, Laura Campos va reconèixer l’interès que l’arqueologia genera en la població i el valor que suposa per al patrimoni del municipi disposar d’un espai com Les Maleses. “És d’agrair tota la feina que el Museu Municipal està fent a l’hora d’universalitzar el llenguatge i la informació de tota la nostra història. No s’estima si no es coneix, i des del museu ens esteu ajudant a que coneguem el nostre municipi i que l’estimem encara més”, va assegurar. En aquest sentit, l’alcaldessa també va fer referència a ‘Viu Les Maleses amb l’Alícia i l’Orisos’, el primer llibre d’una trilogia impulsada pel museu sobre la història de la ciutat i que es va presentar el passat 23 de febrer, coincidint amb la celebració de la Fira del Llibre de l’Any de la Literatura Infantil i Juvenil.

L'acte va acabar amb la projecció d'un vídeo de l'última excavació feta a terme a Les Maleses i protagonitzat pels alumnes de l'Institut Montserrat Miró, que cada any participen en la intervenció. El Museu Municipal va aprofitar l'acte per presentar el número 19 de la revista de divulgació científica 'Montecatano', on destaquen dos articles sobre temes locals: un estudi d'Omar G. Ortiz sobre els recursos forestals que van utilitzar els habitants del poblat iber i un apropament d'Ernesto Vilàs a la figura de Josep Cirera Voltà, advocat i polític català que va estiuejar a la torre de Can Milans de Montcada a final del XIX.

Darrera actualització: 08.03.2019 | 14:11