‘Si et ratlla, comparteix-ho’ vol mostrar que fer públic el malestar és el punt de partida per afrontar els problemes de salut mental

Dijous, 3 de novembre de 2022 a les 10:00

La nova campanya municipal es va presentar ahir dimecres, 2 de novembre, a l’Auditori Municipal i la ciutadania hi pot col·laborar compartint l’etiqueta #sietratlla en vídeos per a xarxes socials.

  • La part central d’aquesta iniciativa són vídeos de joves que mostren que compartir el malestar amb l’entorn ajuda a sortir de problemes vinculats a la salut mental.
  • L’acció, gestionada pel servei PASSA, compta amb el suport del CSMIJ, el CSMA i el programa salut i escola del CAP.

La campanya per donar visibilitat a la salut mental ‘Si et ratlla, comparteix-ho’ ha començat a rodar i la ciutadania hi pot col·laborar compartit el missatge #sietratlla per mitjà de vídeos a xarxes socials. La iniciativa s’adreça especialment al públic juvenil i pretén donar visibilitat a diferents malestars que pot tenir qualsevol persona, amb l’objectiu de parlar-ne obertament i d’eradicar els tabús que encara acompanyen a aquest tipus de situacions. L’acció també vol mostrar que compartir aquest malestar amb la família, amistats o professionals és el punt de partida per solucionar el problema.

Sabem, joves, que no ho teniu fàcil davant d’un futur amb més dubtes i reptes que respostes i certeses i per això és important que parlem, que ens diguem que no esteu boges, que no sou febles; és important que ens repetim que la salut mental no pot ser un tabú ni hi pot haver espai per a la vergonya, la discriminació o l’estigma’, va explicar l’alcaldessa, Laura Campos, durant la presentació de la campanya, ahir dimecres, 2 de novembre, a l’Auditori Municipal. L’edil va expressar que des del consistori es posen a disposició els recursos disponibles per atendre aquests casos. Segons dades del departament de Serveis Socials, al 2020-2021, que va quedar afectat de ple per la pandèmia, més del 42% del jovent de Montcada i Reixac expressava tenir un estat d’ànim negatiu.

L’acte de presentació va comptar amb la intervenció del psicòleg i psicoterapeuta especialitzat en psicologia clínica Albert Montaner, responsable del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMiJ); qui es va encarregar d’analitzar i donar solucions als malestars més habituals entre el jovent i que apareixen reflectits als vídeos de la campanya: por, ansietat, depressió, estrès, insomni, dol, pressió estètica i ràbia. El montcadenc Carles Sanz, voluntari de Projecte Home, hi va intervenir amb el seu testimoni personal. L’acte va cloure amb l’espectacle Clownclusions, de la mà de la pallassa, actriu i dinamitzadora teatral Laia Pineda.

Un cop presentada la campanya, s’aniran publicant de forma regular a xarxes socials i mitjans digitals els vídeos protagonitzats per joves del municipi, juntament amb d’altres audiovisuals de suport d’entitats, grups de música, persones de renom del municipi i d’altres, a títol particular.

Els joves protagonistes són Montserrat Criado Teruel, Alex Ortuño Soriano, Alba Romo Soriano, Arnau Egea López, Aina Martínez Fontanillas, Julio Jesús Moran Valdivia i Amanda Dos Santos Barrios. Els vídeos han comptat amb el suport del CSMIJ, el CSMA i el programa salut i escola del Centre d’Atenció Primària (CAP).

‘Si et ratlla, comparteix-ho’ és una acció vinculada al Punt d’Atenció en Salut (PASSA), que recentment ha passat de donar assessorament només en matèria d’addiccions a esdevenir un servei d’atenció de salut emocional, drogues, pantalles sexualitat i alimentació, adreçat al jovent.

Per contactar amb el servei PASSA:
Correu electrònic: passa@montcada.org
Telèfon: 633 334 753
Xarxes socials (Facebook i Instagram): @passa.passa

Darrera actualització: 07.11.2022 | 11:33