Prop de 900 veïns i veïnes de La Ribera s'impliquen en les iniciatives socials que promouen l'Ajuntament i les entitats

Dimarts, 6 de març de 2007 a les 00:00

Prop de 900 veïns i veïnes de La Ribera van participar al llarg de 2006 en les iniciatives que impulsa l'Ajuntament de Montcada i Reixac en el marc del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC). Aquest programa, que complementa les actuacions socials incloses en el Pla Integral de La Ribera, va comptar amb un pressupost de 54.573 euros, del qual el consistori i la Generalitat de Catalunya van aportar-ne 48.000 a parts iguals i la Diputació de Barcelona els 6.573 restants.

Dels 875 participants totals, 559 van ser homes i 316, dones. Per edats, 250 tenien 14 anys o menys; 123, entre 15 i 25; 375, entre 26 i 60; i 127, més de 60 anys.

Un dels principals objectius del PDC és millorar la convivència al barri, treballant en la integració de les persones nouvingudes. Així, 304 dels participants en les activitats organitzades van ser estrangers.

L'any passat el PDC va promoure una quinzena d'iniciatives, algunes de les quals continuen en marxa, en els àmbits de l'educació i la formació, la cultura i el lleure, la dinamització esportiva, l'associacionisme, l'atenció a la dona i a la immigració, la participació ciutadana i les noves tecnologies.

En el seu disseny i desenvolupament van participar, a més de l'equip tècnic municipal, la Taula Cívica i l'Associació de Veïns de La Ribera, l'associació marroquina Taarof bi Salam, l'Associació d'Equatorians de Montcada i Reixac (ASERM), i la Cambra de la Propietat de Sabadell i Comarca.

Entre les activitats impulsades hi ha el Torneig cívic de futbol sala; la revista de la Taula Cívica, amb informacions específiques sobre La Ribera; tallers de manualitats i de costura; un taller de gestió de conflictes; la Festa de les Cultures, per a la millora de la convivència a través de la promoció de la diversitat; la formació d'equips de futbol sala amb joves del barri; tallers d'internet, informàtica i ofimàtica; o la creació de l'Espai Jove La Ribera, on una trentena de nois i noies comparteixen inquietuds.

També hi ha en marxa un taller de teatre social, una forma d'expressió alternativa que contempla, entre altres iniciatives, fer un collage en un mur del barri amb les aportacions del veïnat; un taller de música, en què els participants coneixen els instruments de les diferents cultures que conviuen al barri i aprenen a interpretar estils ben diversos, com el flamenc, la rumba, o la música àrab. A final de curs faran un concert. Una altra iniciativa interessant és la creació de grups estables de diables i batukada, amb la participació d'una quarantena de joves que, entre altres coses, construiran una bèstia de foc i es confeccionaran les disfresses que duran en les seves actuacions.

Per últim, l'equip de dinamització ha fet una important feina per a la millora de l'organització de les comunitats de propietaris, aconseguint, mitjançant el foment del diàleg, una major implicació del veïnat, tant en l'assistència a assemblees com en el pagament de les quotes, i en el respecte i manteniment dels espais comuns dels edificis.

Una de les iniciatives més ambicioses en desenvolupament en el marc del PDC és el Servei de Mediació Comunitària, que treballa en els àmbits de l'incivisme, la morositat i la convivència, intentant implicar els diferents col·lectius en el respecte a l'entorn.

Bona part d'aquestes iniciatives, encetades en el decurs del 2006, continuen en marxa durant aquest any en el Centre Cívic La Ribera, i n'hi ha d'altres de noves que es desenvoluparan en els propers mesos.

Darrera actualització: 06.06.2018 | 11:34