L'Ajuntament envia una missatge de tranquil·litat davant la proliferació de la vespa asiàtica

Divendres, 14 de setembre de 2018 a les 00:00

L'insecte ha proliferat a Catalunya des del 2016 i el seu comportament és similar al de l'espècie autòctona.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac vol enviar un missatge de tranquil·litat davant la presència al municipi de la vespa asiàtica. Com ha passat amb altres insectes, com ara el mosquit tigre, aquesta vespa va camí de consolidar-se a Catalunya. Es tracta d'una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l'Índia i Indonèsia que va arribar per primer cop a Europa al 2004 i al Vallès Occidental, al 2013, tot i que la seva expansió és més visible des del 2016. Davant certa alarma entre la ciutadania provocada per la proliferació de la vespa asiàtica, el consistori vol explicar que aquesta espècie no ataca les persones, no fa res diferent a la vespa autòctona, tot i que la seva picada pot ser una mica més dolorosa perquè té el fibló més gran, però en cap cas és verinosa, i tampoc és especialment agressiva. Com passa amb les vespes autòctones, hi hauran d'anar en compte les persones que tinguin al·lèrgia.

En cas d'observació de qualsevol exemplar o de nius, es recomana trucar a l'Ajuntament o al Cos d'Agents Rurals de la Generalitat, per tal de fer-ne la comprovació pertinent. Sobre la retirada dels nius, el consistori se'n farà càrrec d'aquells localitzats a la via pública o en espais que poden suposar un perill, com ara, a prop de centres educatius. En el cas que els nius apareguin a espais privats, 'haurà de ser la propietat qui se n'encarregui de la seva retirada.

Seguint les recomanacions del departament de sanitat ambiental de la Diputació i altres organismes especialistes en la matèria, volem tranquil·litzar als veïns i veïnes de Montcada i Reixac, ja que estem davant d’una plaga urbana comuna que es comporta gairebé de la mateixa manera que la nostra espècie autòctona; en cas de dubte o preocupació, des del departament de salut del nostre ajuntament informarem i intervindrem en els casos necessaris per tal de que les vespes no ocasionin molèsties al veïnat.”, ha dit la regidora de Salut Pública, Mar Sempere.

La vespa asiàtica presenta un color castany fosc, el que la diferencia de la vespa europea. El seu cap és negre, la cara groc-ataronjada i les postes castanyes. El tòrax és totalment negre envellutat. Mentre les vespes obreres tenen una mida d'uns 3 centímetres, en el cas de l'asiàtica poden assolir-ne els 4,5.

 

Darrera actualització: 13.09.2018 | 14:23