Les alcaldies i el teixit veïnal posen en comú les seves propostes sobre l’eix Besòs

Dimecres, 27 de gener de 2021 a les 00:00

La CONFAVC va convocar ahir una trobada amb representants polítics i veïnals de les cinc ciutats que hi formen part.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, creu que el moment actual és idoni per potenciar el denominat eix del Besòs –format per Montcada i Reixac, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona– per dos factors; d’una banda, el nou Pla Director Urbanístic (PDU) metropolità és ‘una eina que ens ha d’ajudar a dissenyar el nostre futur’, en paraules de l’edil; i per l’altra, els fons de recuperació i resiliència de la Unió Europea, mitjançant els quals els municipis implicats poden presentar projectes en comú.

Així ho va expressar Campos ahir dimarts, 26 de gener, durant una reunió convocada per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) amb l’objectiu de presentar el treball conjunt de les entitats veïnals presents a l’eix Besòs i posar-lo en comú amb representants polítics. A més de l’alcaldessa montcadenca, la reunió va comptar amb l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón; els alcaldes de Badalona i Sant Adrià de Besòs, Xavier García-Albiol i Joan Callau, respectivament; el regidor del districte barceloní de Sant Martí, David Escudé; així com representants de les associacions veïnals d’aquestes ciutats i barris, entre els quals hi havia de la Favmir de Montcada i Reixac.

Les propostes de futur consensuades pel teixit veïnal es divideixen en quatre eixos: el sistema productiu i patrimoni; medi ambient i salut; habitatge, i infraestructures i mobilitat. Aquests objectius es materialitzen en accions com ara la regeneració de polígons industrials –com ara, el de Can Cuiàs– amb visió econòmica, mediambiental i que tinguin en compte les necessitats actuals i futures de la població; fer un pla director de la Serralada de Marina; la finalització de les fases d’actuació del PDU al Rec Comtal; la transformació de la cimentera Lafarge; la creació d’un observatori ciutadà per al control ambiental; accelerar la construcció dels centres de salut pendents al territori, com l’hospital Ernest Lluch.

També es proposa un diagnòstic exhaustiu del parc d’habitatge, que inclogui un inventari de l’infrahabitatge; planificar un parc d’habitatge públic de lloguer; eliminar les infraestructures que suposen una barrera per a les ciutats, com el soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac; potenciar els carrils bici i el transport públic, entre d’altres. Els representants veïnals també van fer esment a la situació de vulnerabilitat de la població de l’eix Besòs respecte la Covid-19 i també pels darrers problemes amb la xarxa elèctrica.

Agraïm la ingent feina que heu fet des del teixit veïnal, heu fet propostes molt interessants; és el moment de girar la mirada cap al Besòs, una zona que pateix històricament de manca d’inversió i de servitud envers Barcelona’, va apuntar Campos. Sobre el paper de Montcada i Reixac dins d’aquest projecte intermunicipal, l’edil va apuntar les accions de cohesió del territori entre Can Sant Joan i Vallbona i Can Cuiàs i Ciutat Meridiana i la voluntat que el soterrament de les vies del tren ‘ens acosti encara més’. Campos va dir que ‘les cicatrius urbanes s’han convertit en ferides socials’, i va apuntar projectes com el Pla Local d’Inclusió Social per combatre la vulnerabilitat.

Els representants veïnals i polítics es van comprometre a continuar mantenint trobades per avançar en els projectes de l’eix Besòs. La intenció de la CONFAVC és crear una comissió tècnica per cadascun dels quatre eixos.

Darrera actualització: 27.01.2021 | 20:25