El Ple aprova la moció del Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental sobre la pobresa energètica

Divendres, 27 de setembre de 2019 a les 00:00

La presidenta de l'Àrea Social, Mar Sempere, ha criticat el to amenaçant de les missives que les companyies energètiques van enviar el mes passat als Ajuntaments, on se'ls instava a fer front a la meitat del deute acumulat per part de les famílies en una situació de vulenrabilitat energètica.

El Ple municipal del mes de setembre, celebrat ahir dijous dia 26, va aprovar una moció d’adhesió a l’acord del Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental respecte a la lluita contra la pobresa energètica a la comarca. El text és una de les accions conjuntes que han engegat els municipis de la comarca que el passat mes d'agost van rebre una carta de les companyies energètiques on s’amenaçava de tallar el servei a les famílies amb factures pendents si l'Ajuntament no pagava el 50% del deute acumulat. En el cas concret de Montcada i Reixac, la xifra és de 139.000 euros, mentre que el total a Catalunya és de 21 milions d'euros.

La presidenta de l'Àrea Social, Mar Sempere, va criticar el to amenaçant de les missives i l'època en què van ser enviades: en ple estiu i quan encara s'estaven configurant els equips de govern després de les eleccions municipals. Els municipis afectats han traçat una estratègia conjunta que passa per no pagar el deute i perquè sigui la Generalitat la que lideri la negociació amb les companyies, que estan obligades per la Llei de Pobresa Energètica 24/2015 a signar convenis amb els ajuntaments en aquesta matèria.

El text aprovat denuncia que, malgrat “s’ha treballat amb les companyies subministradores per buscar solucions” i que des de la Generalitat es va promoure un front institucional que proposava la creació d’un conveni marc, “cap companyia” va arribar a respondre. Així mateix, la moció assegura que les administracions “tenen l’obligació legal de garantir el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat” mitjançant l’aplicació de la Llei 24/2015 i recorda algunes de les accions que diversos municipis de la comarca han impulsat aquests darrers anys, com “aportar recursos en forma d’ajudes d’urgència social per assistir les llars i persones vulnerables, revisar l’estat de les llars i de les condicions dels contractes i factures de subministraments bàsics i afavorir els projectes d’eficiència energètica”.

L’acord del Consell d’Alcaldies també afirma que la lluita contra la pobresa energètica ha estat un dels pilars de la tasca del Consell General, com ho demostra la Comissió de vulnerabilitat energètica que es va constituir el febrer de 2018 i que realitza reunions mensuals per impulsar mesures i millores en l’eficiència energètica. En aquest sentit, el Consell Comarcal també va elaborar el Pla Comarcal de Gestió Energètica Social del Vallès Occidental 2019-2022.

Darrera actualització: 27.09.2019 | 13:57