Associació Amics del Museu Municipal

Els Amics del Museu Municipal de Montcada i Reixac som una entitat sense ànim de lucre dedicada a la preservació i promoció del patrimoni històric local. Des de la nostra fundació l’any 1996, hem anat creixent en nombre de socis i en diversitat d’activitats, sempre amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor la riquesa històrica de la nostra ciutat.

L’associació d’Amics del Museu Municipal es va constituir l’any 1996, a partir de la iniciativa de les persones fundadores i impulsores del Museu de Montcada l’any 1982. Està integrada per exalumnes i docents de l'Institut Montserrat Miró, pioners i impulsors del projecte museogràfic. Des del seu naixement, ha anat creixent i sumant col·laboracions per part de moltes persones sempre amb un objectiu comú: protegir, estudiar i divulgar el patrimoni i la història local.

Avui dia, l’Associació lidera el projecte d’investigació al Poblat de Les Maleses en coordinació amb el projecte pedagògic "Vivint l’arqueologia" de l’Institut Montserrat Miró i el suport del Parc de la Serralada de Marina (Diputació de Barcelona). Des de l’any 2000 es realitzen campanyes arqueològiques cada estiu per continuar avançant en el coneixement del poblament iber, els primers montcadencs documentats fa 2300 anys.

Els nostres socis participen activament en una àmplia varietat d’iniciatives al llarg de l’any, que inclouen la investigació arqueològica, la promoció cultural i la divulgació del patrimoni. Aquestes activitats no només contribueixen al coneixement acadèmic, sinó que també fomenten la participació comunitària i l’educació pública sobre la nostra història.

Dos dels pilars fonamentals de la nostra activitat són la posada en valor del jaciment iber de Les Maleses i la recuperació de la Montcada medieval. El jaciment de Les Maleses és un dels testimonis més importants de la presència ibèrica a la nostra zona, i treballem per a la seva conservació i difusió a través de visites guiades, tallers educatius i publicacions especialitzades.

La recuperació de la Montcada medieval és una altra de les nostres grans passions. Organitzem recreacions històriques, festivals i altres activitats festives que permeten als visitants experimentar de primera mà com era la vida a Montcada durant l’edat mitjana. Aquestes activitats no només són educatives, sinó que també són una forma divertida i interactiva de connectar amb la nostra història.

L'Associació promociona la investigació històrica i s’organitzen activitats de divulgació i dinamització per tal d’apropar el Museu Municipal i el patrimoni local des d’una perspectiva didàctica a tota la població. Túnels del temps, recreacions històriques, tallers

d’arqueologia experimental, entre altres activitats, permeten als participants descobrir la història local, viure-la, entendre-la i sentir-la propera.

També es treballa per avançar en el coneixement de nous capítols de la història de Montcada, i aportar llum a espais oblidats o desapareguts, com és el cas del castell medieval de la família Moncada, conegut a l’època com "l’invencible", que s’aixecava dalt del turó i que tothom hauria de poder conèixer.

La nostra seu es troba a l'antiga Casa de la Vila, un edifici emblemàtic que també alberga el Museu Municipal de Montcada i Reixac. Aquest espai ens permet organitzar exposicions, conferències i altres esdeveniments culturals, oferint així un punt de trobada per als amants de la història i la cultura de la nostra ciutat.

L’any 2023 es van commemorar quaranta anys de vida del Museu Municipal, amb una exposició per mostrar el recorregut fet pel museu durant aquests anys. En els seus orígens, l’Ajuntament de Montcada va cedir un petit local per tal que estudiants de l’institut de batxillerat – avui Montserrat Miró – poguessin mostrar les troballes que feien en les excavacions iniciades al poblat ibèric Les Maleses l’any 1981. Al capdavant de la iniciativa hi havia una professora d’Història, Mercedes Duran, actualment directora honorífica del Museu, que va comptar amb el suport de la direcció del centre educatiu i d’una altra docent, Elisabeth Huntingford.

Al llarg de quatre dècades, el petit museu s’ha convertit en un gran projecte didàctic i d’investigació, evolucionant fins a la seva consolidació com a equipament cultural del municipi, gràcies a la implicació de la comunitat educativa, la ciutadania, les entitats locals, administracions i la voluntat política.

Darrerament, l’equip d’investigació dels Amics del Museu ha liderat una recerca documental recuperar la imatge del castell medieval construït dalt del turó de Montcada. Aquest castell estava vinculat a una de les famílies més importants de Catalunya, la nissaga que porta el nom del municipi. La recerca realitzada posa de manifest la importància que va tenir aquesta fortalesa en la història de Catalunya i ha volgut recuperar la història del castell de Montcada i alhora donar-la a conèixer a través d’un projecte pedagògic, cultural i educatiu.

Part del resultat d’aquest procés de recerca ha estat aconseguir i assumir la financiació d’una recreació bidimensional i tridimensional del castell en la seva fase inicial, al segle XI, i una segona, quan es va convertir en una fortalesa imponent, al segle XIV. A partir de final del segle XVIII, l’edifici va quedar en desús i va començar la seva decadència i posterior desaparició.

L’Associació d’Amics del Museu de Montcada està oberta a totes les persones sensibles i entusiastes de la història i el patrimoni local.

En resum, Els Amics del Museu Municipal de Montcada i Reixac som una entitat dinàmica i apassionada pel patrimoni històric, dedicada a la investigació, la conservació i la divulgació de la nostra rica herència cultural. Convidem a tots els interessats a unir-se a nosaltres en aquesta aventura de descobrir i preservar la història de Montcada i Reixac per a les futures generacions.

Les persones interessades en contactar i/o formar part de l'associació poden fer-ho a través de:

Carrer Major, 32 - 08110 Montcada i Reixac - Barcelona
Telèfon: 935 651 121
Adreça electrònica: amics.museu.montcada@gmail.com
Horari:  
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 4.06.2024 | 07:52