Parcs i Jardins implanta petits ecosistemes a les bases dels arbres i col·loca insectes a les seves capçades per evitar plagues
Aquestes dues actuacions, que s’emmarquen en l’estratègia impulsada pel consistori per anar naturalitzant progressivament els espais verds del municipi per fer-los més ecològics i sostenibles, s’estan fent en tots els barris.
L’Ajuntament està procedint a la naturalització de la base d’alguns arbres –escocells- mitjançant la implantació de petits ecosistemes per afavorir la presència de depredadors naturals que evitin plagues i malalties amb l’objectiu de gaudir d’un espai comú més saludable. Aquesta actuació s’està fent en una cinquantena d’arbres situats a la carretera Vella (Montcada centre) i als carrers Bifurcació (Can Sant Joan) i Clavell (Montcada centre) i s’ha avisat amb la instal·lació d’uns cartells que demanen els veïns que respectin aquests espais, evitant trepitjar o fer malbé les plantes.
En aquesta lluita integral de les plagues, el responsables de Parcs i Jardins també han col·locat unes capsetes amb insectes (depredadors i paràsits) en les capçades de diferents espècies d’arbres (cercis, pyrus, tilia i ulmus) de tots els barris del municipi que estan patint plagues de pugó, de psylla i d’escarbat de l’Om. Aquests petits depredadors s’encarreguen de fer una lluita biològica, parasitant els insectes que causen aquestes plagues i sense la necessitat d’utilitzar productes químics aeris, sistema que el consistori ja no utilitza des de fa molts anys amb el doble objectiu d’afavorir el medi ambient i el col·lectiu de persones amb multisensibilitat envers aquest tipus de productes.
Aquestes dues intervencions formen part de l’estratègia impulsada pel consistori que, en els darrers anys, ha anat naturalitzant progressivament els espais verds del municipi amb l’objectiu de fer-los més ecològics i sostenibles. Aquest model permet una millor gestió dels recursos i implica beneficis tant per a la flora i la fauna, com per a les persones. “No es tracta de renunciar a un manteniment acurat, sinó de fer una gestió ecològica dels espais, reduint l’ús de productes químics i fomentant la biodiversitat”, ha explicat el regidor de Parcs i Jardins, Juan Carlos de la Torre. En comparació amb altres localitats veïnes, el municipi compta amb una important superfície verda -344.358 m2, a l’interior del nucli urbà, i 8.113 unitats d’arbrat.