L’Eix del Besòs presenta un pla d’actuacions per transformar, cohesionar i dinamitzar el territori

Dimecres, 18 de gener de 2023 a les 14:30

El programa que impulsen l’AMB i els ajuntaments de Montcada i Reixac, Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet s’ha presentat a la Casa de la Vila i preveu una inversió de 500 milions d’euros en un termini de 10 anys amb la implicació necessària d’altres institucions com la Generalitat, el govern de l’Estat i la Diputació de Barcelona.

La Casa de la Vila ha acollit aquest dimecres la presentació del programa d’actuacions per transformar, cohesionar i dinamitzar l’eix del Besòs que proposen l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments del Besòs, entre els que està Montcada i Reixac juntament amb Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs. Aquest pla, amb un cost de 500 milions d’euros en un termini de 10 anys, requereix del compromís entre diverses institucions com la Generalitat, el govern de l’Estat, l’AMB, la Diputació de Barcelona i els propis consistoris. El territori de l’eix Besòs compta amb una superfície total de gairebé 60 km2 i una població de prop de 450.000 habitants.

Les propostes que requereixen de recursos i de polítiques públiques es basen en la integració urbana, la connectivitat, la recuperació ecològica i paisatgística del riu Besòs, la protecció i resiliència de la franja costanera, la rehabilitació i reactivació econòmica i l’impuls d’habitatge protegit.

Algunes de les mesures i millores que es proposen en aquest programa i que afecten Montcada i Reixac estan relacionades amb:

-Rehabilitació d’habitatges situats al municipi emmarcats dins dels diferents programes que impulsa l’AMB i impuls per a la construcció de 225 habitatges amb protecció oficial per part de l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) i Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB).

-Restauració de la legalitat i del medi ambient en els àmbits ocupats i degradats pel barraquisme a la llera del Besòs. Per solucionar aquesta problemàtica, s’ha creat una comissió tècnica amb la Generalitat que ja s’ha reunit diverses vegades amb l’objectiu de gestionar aquest barraquisme i buscar una solució habitacional per a la gent que hi viu actualment.

-Recuperació d’espais degradats com la Torre na Joana i el Turó de la Vista Rica que tenen una gran potencialitat com a futurs equipaments d’àmbit metropolità.

-Naturalització i recuperació de l’hàbitat a la llera del riu Besòs amb l’objectiu de revertir la seva urbanització i recuperar la biodiversitat, construint espais de refugi de natura que han d’arribar fins al Rec Comtal.

-Conversió de la N-150 en l’avinguda Metropolitana, vinculada a la connectivitat ecològica a través dels rius Besòs, Ripoll i la riera de Sant Cugat. L’objectiu és millorar la connectivitat entre els barris de Montcada, aprofitant aquests connectors biològics que es basen en una mobilitat sostenible, potenciant el seu ús de lleure i gaudi.

-Millorar la connectivitat a través del riu Besòs amb Barcelona, protegint la connexió natural entre els barris de Can Sant Joan i Vallbona i evitant l’especulació urbanística.

-Aprofitar el potencial del sòl industrial de l’Eix Besòs per establir àmbits de nova centralitat que tinguin la capacitat d’oferir una feina i formació de qualitat. Potenciar i modernitzar els polígons de Montcada i Reixac perquè puguin oferir llocs de treball de qualitat sense haver de marxar de l’àmbit del Besòs.

L’acte de presentació d’aquest programa de millores ha comptat amb la presència de representants dels ajuntaments de l’Eix Besòs i de l’AMB: el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, Jordi Sánchez, qui ha anat en substitució de l’alcaldessa, Laura Campos, que no ha pogut assistir per motius personals; Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB; Rubén Guijarro, alcalde de Badalona; Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià del Besòs. “Montcada i Reixac té molta presència en aquest programa de millores perquè hem volgut està present en la seva redacció. Des de l’Eix Besòs tenim una agenda i una diagnosi amb diverses necessitats que s’han de transformar amb polítiques públiques i en inversions per part de les diverses administracions", ha comentat el president de l’Àrea Territorial. Sánchez també s’ha mostrat esperançat que l’entrada de l’AMB i de la Generalitat al Consorci del Besòs serveixi “perquè totes aquestes propostes rebin, per fi, l’impuls econòmic que mereixen”.

Darrera actualització: 18.01.2023 | 15:03