L’alcaldessa presenta una denúncia contra Agbar davant dels Mossos d’Esquadra

Dimecres, 24 de maig de 2023 a les 16:00

Els fets denunciats per via penal estan relacionats amb l’actuació que la companyia d’aigües va realitzar a principis de maig i que va malmetre la volta del Rec Comtal, que és un element patrimonial protegit. Paral·lelament, l’Ajuntament ha obert un expedient sancionador que podria imposar una multa de 240.000 euros.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha presentat aquest dimecres a la comissaria dels Mossos d’Esquadra una denúncia per la via penal contra la companyia Aigües de Barcelona (Agbar) per malmetre la volta del Rec Comtal, que data del segle XVIII. Aquest canal mil·lenari està catalogat al Pla Especial Urbanístic de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Ambiental de Montcada i Reixac i també està inventariat dins del patrimoni cultural de Catalunya. L’incident es va produir el passat 3 de maig a la confluència dels rius Besòs i Ripoll quan una màquina excavadora d’Agbar va fer una rasa de tres metres sobre la volta del Rec Comtal, fent-la malbé i enfonsant els maons al seu interior. Aquesta actuació, que es va executar sense que l’Ajuntament tingués cap constància per part d’Agbar ja que els bens patrimonials no són susceptibles d’obtenir una llicència urbanística, s’emmarca en els estudis previs del projecte que l’empresa està elaborant per aprofitar l’aigua del Rec Comtal per abastir Barcelona i la seva àrea metropolitana davant la situació de sequera actual.

En l’escrit presentat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra es fa una explicació detallada dels fets i també s’aporten fotografies del moment de l’actuació de l’excavadora i de l’estat en el que ha quedat la volta del Rec Comtal. A la denúncia, que s’ha registrat després de recopilar tota la informació aportada per les regidories implicades en aquests fets (Cultura i Patrimoni, Urbanisme...), es sol·licita la restitució de la volta feta malbé i que Agbar s’encarregui de realitzar una intervenció preventiva per documentar a fons el tram afectat. “Des de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, no neguem la utilització de l’aigua del freàtic per a una situació de sequera com l’actual, però el que no podem tolerar és un actuació com a aquesta que ha malmès un element del catàleg patrimonial local que també està protegit per la Generalitat”, ha dit Campos, qui s’ha mostrat confiada amb el fet que la denúncia tingui recorregut jurídic i “acabi arribant a la Fiscalia perquè valori l’existència d’un possible delicte contra el patrimoni arquitectònic, històric i cultural que considerem molt greu”.


Comissió del Patrimoni
D’altra banda, la Comissió Municipal de Patrimoni Cultural de Montcada i Reixac, òrgan consultiu que té la funció de vetllar pel respecte, la protecció i la divulgació dels elements patrimonials locals, es va reunir el passat dilluns de manera extraordinària i urgent per analitzar aquests fets. Per unanimitat, la Comissió va qualificar l’actuació d’Agbar com a molt greu, de conformitat amb el que disposa l’article 23.2 del Pla Especial de Patrimoni al tractar-se de la destrucció parcial d’un be catalogat, i va acordar que l’Ajuntament, que ja ha obert els corresponents expedients sancionadors i de protecció de la legalitat urbanística, imposi una sanció económica de conformitat amb la Llei de Patrimoni Cultural Català i que podria arribar als 240.000 euros.

L’alcaldessa, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, i personal tècnic municipal van aprofitar una reunió amb Agbar que es va celebrar el passat 4 de maig per tal de traslladar-los el seu malestar i anunciar-los les mesures jurídiques i sancionadores previstes pel consistori. Aquesta trobada amb la companyia d’aigües s’havia convocat abans d’aquest incident per tractar el projecte d’aprofitament dels cabals al voltant del Besòs anunciat per la Generalitat a final de l’abril passat.

Darrera actualització: 24.05.2023 | 17:02