L’Ajuntament dona el vistiplau a l’últim pagament a tercers en concepte d’expropiacions forçoses

Divendres, 28 d'abril de 2023 a les 00:00

Des de l’any 2015, el consistori ha hagut de pagar 19,3 milions d’euros a quatre empreses que van demanar, a principi de la dècada del 2000, les expropiacions de les seves propietats que estaven afectades pel PGM.

El Ple de l’Ajuntament va aprovar en la sessió que es va celebrar aquest dijous, 27 d’abril, un paquet de modificacions de crèdit entre les que s’inclouen dues partides, amb un import total de 700.642 euros, que permetran fer l’últim pagament a tercers per les expropiacions forçoses que tenen el seu origen a principis de la dècada del 2000, quan tres empreses (Tort SA, Foment Industrial del Vallès i RS Patrimoni SL) i el particular Juan Carrasco Rodríguez van demanar l’expropiació de terrenys de la seva propietat que estaven afectats pel Pla General Metropolità (PGM) del 1976. Des de l’any 2015, el Consistori ha hagut de fer front a les compensacions econòmiques fixades pel Jurat d’Expropiació i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que han pujat, incloent també els interessos de demora, a un total de 19,3 milions d’euros. A partit d’ara, a la corporació li resta encara retornar els diners del crèdit a llarg termini que va sol·licitar en el seu moment per poder fer front a aquests pagaments. Durant la seva intervenció al Ple, el president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido, va destacar que el fet d’haver arribat a acords als últims anys amb les parts demandants han permès evitar nous judicis que podrien haver provocat que l’import total per les expropiacions hagués pujat als 24 milions d’euros. “La xifra pagada per l’Ajuntament suposa gairebé la meitat del nostre pressupost de tot un any i han estat diners que no s’han pogut revertir en actuacions al municipi o en serveis per a la ciutadania”, va dir Garrido.


Liquidació de pressupost
Durant la sessió plenària, també es va donar compte de la liquidació dels pressupostos generals de l’Ajuntament corresponent a l’exercici 2022, que permet fer una radiografia de la situació econòmica de les arques municipals a data de 31 de desembre de 2022. En comparació amb les dades de l’any 2019, el consistori ha passat dels 26 als 17,9 milions de deute; del 75 al 41% del ratio de deute; de l’1,6 als gairebé 7 milions de fons líquids i dels -2 als 2,1 milions d’euros de romanent de tresoreria. “Tot i que encara queda molt camí per fer, aquestes són unes xifres molt positives que consoliden els resultats de les diferents accions que s’han aplicat durant els últims anys per revertir la situació econòmica que tenia l’Ajuntament”, va dir el president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido, durant la seva intervenció al Ple. Garrido també va matisar que la liquidació de l’exercici 2022 ha estat més ajustada que la de l’any 2021 a causa de la crisi econòmica global que ha provocat un augment de les despeses i una reducció dels ingressos i va assegurar que, amb la situació de les arques municipals del 2015, l’Ajuntament ho hauria tingut molt complicat per superar l’actual crisi.

Darrera actualització: 28.04.2023 | 12:08