L'Ajuntament aposta per la naturalització i millora ambiental de la llera del riu Ripoll en col·laboració amb l'ADF
Amb motiu del Dia Mundial contra el Canvi Climàtic, la regidoria de Medi Natural ha presentat un projecte finançat per l’ACA i ha fet balanç de la retirada de construccions il·legals a la pollancrera de Sant Pere de Reixac.
L’entorn del tram baix del riu Ripoll al seu pas per Montcada i Reixac serà objecte d’un projecte de millora de qualitat ambiental. Això és possible gràcies a una subvenció per un import de 120.000 euros en el marc de les actuacions de recuperació de riberes i de millora de l’estat ecològic en zones humides al districte de la conca fluvial de Catalunya que ha convocat la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua. L’ajuda, que ha estat tramitada i serà executada per l’ADF 301, comptarà amb una aportació extra de 20.174 euros de l’Ajuntament i permetrà executar una sèrie d’actuacions sobre el tram comprés des del límit municipal amb Ripollet i uns 1,03 km aigües avall –abans d’arribar al pont del riu Ripoll que connecta amb el polígon de la Ferreria.
L’àmbit d’actuació conté una superfície total de 12,5 hectàrees d’espai fluvial dins del domini públic hidràulic. La previsió és que els treballs puguin començar al novembre i el termini d’execució serà de vint mesos, ja que s’hauran de fer parades tècniques per afavorir la nidificació de les naus autòctones. El projecte, que tindrà la supervisió tècnica de Xavier Larruy i Arnau Tolrà, especialistes en conservació natural, preveu, entre altres accions, la recuperació ecològica de la ribera i la seva rehabilitació hidromorfològica.
El conjunt de les actuacions que es faran al riu Ripoll comportaran la millora significativa de l’hàbitat d’espècies de fauna protegides associades a diversos ambients propis dels cursos baixos i mitjans dels rius, com ara el blauet, el corriol petit, la llúdriga, o la braga catalana, entre d’altres. També se’n beneficiarà la flora autòctona, a través de les plantacions i la retirada d’espècies exòtiques, però també gràcies a la potenciació de la dinàmica i la pertorbació natural de la qual moltes espècies depenen per reclutar individus i perdurar en el temps.
Aquesta acció s’afegeix a altres actuacions de millora ambiental que s’han executat als últims vint anys al voltant del riu Ripoll. Per exemple, l’eliminació dels horts il·legals i l’adequació paisatgística i ambiental que es van fer als anys 2007, 2013, 2018 i 2023.
L’acte de presentació d’aquesta col·laboració es va realitzar aquest dimarts a la Casa de la Vila amb motiu de la celebració del Dia Mundial contra el Canvi Climàtic que es commemora cada 24 d’octubre. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea; la regidora de Medi Natural, Dori Alcalá; el president de l’ADF 301, Manel Gómez; el cap operatiu de l’ADF 301, Oriol Serratusell i el biòleg Xavier Larruy.
Balanç actuació a la pollancreda
L’acte a la Casa de la Vila també va servir per fer un balanç de l’actuació que l’ADF va fer el passat mes de març, en coordinació amb el Consorci del Parc de la Serralada de Marina, per retirar tots els materials i construccions il·legals que s’estaven començant a ubicar a la pollancreda de Sant Pere de Reixac, bosc de ribera a tocar amb l’assentament de barraques del Besòs. En la zona, amb un total de 4 hectàrees de terreny i 1.200 metres de perímetre, ja hi havia una vintena de parcel·les on no hi vivia ningú, però sí que es van comptabilitzar una desena d’animals, entre gossos i gallines. L’actuació en aquest espai, amb un alt valor ecològic que també actua com a connector biològic amb la Serralada de Marina, ha permès la regeneració de la vegetació i una millora de la seguretat, ja que la retirada dels materials ha minimitzat els riscos de propagació d’un possible incendi. A partir d’aquesta actuació, l’ADF tindrà la custòdia d’aquest territori després d’arribar a un acord amb la propietat i les administracions públiques.
Durant la seva intervenció, la regidora de Medi Natural, Dori Alcalá, ha expressat que Montcada i Reixac “té la sort de gaudir d’un ric patrimoni natural que, entre tots, hem de vetllar per salvaguardar per contribuir així a tenir una societat més sostenible”. Per la seva part, l’alcalde, Bartolo Egea, ha centrat el seu discurs en la problemàtica amb les construccions il·legals en espais naturals. “Aquesta és una de les prioritats d’aquest govern i podeu estar segurs que continuarem lluitant, demanant l’ajuda d’altres administracions supramunicipals, per erradicar els assentaments i evitar el seu creixement. Aquesta lluita és decisiva per a la supervivència del nostre privilegiat entorn natural”, ha dit Egea.