L’11S a Montcada i Reixac fa una crida a la lluita pels drets i la millora social de les persones vulnerables
L’alcalde ha destacat la pluralitat social i política de Catalunya durant la seva intervenció a l’acte institucional de la Diada al municipi.
“La Diada és una celebració i també un marc per transmetre i compartir les nostres preocupacions com a poble i com a nació; en aquest espai constatem l’àmplia pluralitat social política de Catalunya, que és diversa i cadascú celebra aquest dia com l’entén i com el sent, sempre amb respecte a la discrepància i a les idees de cadascú, tothom hi té el seu espai”, ha expressat l’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea, durant l’acte institucional de la Diada al municipi, celebrat aquest dimecres, 11 de setembre.
L’edil ha indicat que l’efemèride és un moment per retre homenatge a les persones que al llarg de la història han defensat la llengua i la identitat pròpies de Catalunya, però que també cal fer una mirada al futur, “tenim els nostres símbols i la nostra identitat, com la llengua i la senyera, però ho són la cultura, l’educació, l’art, la capacitat empresarial i la solidaritat”, ha dit.
Per aconseguir aquest futur millor, l’alcalde ha expressat que “lluitem per millorar les condicions socials de les persones vulnerables, les afectades per l’increment de la pobresa, la precarietat laboral o la manca d’habitatge; ens solidaritzem amb les persones que busquen un futur millor i marxen del seu país d’origen, dedicarem els nostres esforços a garantir una resposta càlida a les persones que pateixen”, ha manifestat Egea.
L’associació Amics de Reixac, que aquest 2024 celebra el seu cinquantè aniversari, ha representat la societat civil aquesta Diada. El seu president, Ferran Aguilar, ha reivindicat l’associacionisme com a eina de futur i ha lloat les persones que participen en entitats, “retornant a la societat i lliurant el vostre temps en tasques culturals i per la lluita d’injustícies de tota mena”, ha dit. “Celebrem la Diada Nacional de Catalunya de manera inclusiva i transversal, però amb respecte, pensant que aquest és el nostre lloc i la nostra terra; indret on arrelem, prosperem i integrem valors com la pau, la cultura, la mentalitat emprenedora i la construcció d’una societat més justa”, ha expressat Aguilar.
Amics de Reixac va néixer de la mà de Mossèn Josep Maria Juan-Torres, responsable de l’església del municipi als anys 70, qui va treballar per apropar Reixac a la ciutadania d’una manera transversal, des de la vessant pastoral però també, amb una mirada associativa i participativa. L’entitat organitza diverses activitats al llarg de l’any, per a tots els públics, com l’aplec de la sardana, cantada d’havaneres, nits de poesia i de jazz, així com propostes infantils i solidàries.
La commemoració a Montcada i Reixac ha començat amb un minut de silenci en record a la jove de 16 anys que va morir dilluns, 9 de setembre, atropellada per un tren que circulava per l’R2, la víctima 182 a les vies ferroviàries al municipi.
Pel que fa al programa, l’acte ha començat amb l’hissada de la senyera a càrrec d’un agent de la Policia Local i un altre dels Mossos d’Esquadra, els parlaments oficials, l’ofrena floral institucional i la d’una vintena d’entitats locals, l’actuació de Castellers de Montcada i Reixac i la cloenda, amb el Cant dels Segadors. La música enguany l’han aportat les acutacions de la Coral Mare de Déu del Turó, del violinista Oleg Lachugin i del violoncel·lista Dimitry Dolganov. L’acte ha comptat amb interpretació en llengua de signes catalana i s’ha retransmès en directe per www.laveu.cat. Al canal de Youtube de La Veu es pot recuperar el vídeo de la commemoració.