Joaquim Castellví, Fill Adoptiu de Montcada i Reixac per la seva contribució a la promoció de la sardana

Diumenge, 5 de maig de 2024 a les 00:00

El nomenament s’ha fet oficial aquest diumenge, 5 de maig, en el decurs d’un Pla extraordinari celebrat a Terra Nostra, barri on hi resideix des que tenia 10 anys.

Joaquim Castellví Albareda (Argençola, 12 de febrer de 1935) ha estat nomenat Fill Adoptiu de Montcada i Reixac aquest diumenge, 5 de maig, en el decurs d’un Ple extraordinari que s’ha celebrat a la plaça del Poble, a Terra Nostra, el barri on hi resideix des del 1945. La proclamació és un reconeixement a la seva contribució al foment de la sardana i la cultura tradicional popular –Castellví és el president de l’Agrupació Sardanista de Terra Nostra des del 1988– i també a la seva vinculació al teixit social i cultural del municipi i del seu barri.

Em sento molt agraït per aquest reconeixement; gràcies a l’Ajuntament i a totes les persones que heu volgut aprendre sardanes amb mi al llarg de tot aquests anys”, ha expressat l’homenatjat, qui, per donar en valor aquesta dansa tradicional catalana, ha exclamat que “les sardanes s’haurien d’ensenyar a l’escola, la canalla ho aprèn tot de seguida”. Veí destacat de Terra Nostra per la seva generositat i per la seva implicació i col·laboració activa amb altres activitats del barri i del municipi, Castellví ja havia rebut anteriorment altres dos homenatges en reconeixement a la seva trajectòria; un organitzat per l’AV de Terra Nostra al 2017 i un altre a l’Aplec Sardanista de Montcada i Reixac, a càrrec d’Amics de Reixac, al 2022.

L’Ajuntament ha atorgat aquest nomenament recollint la proposta de l’AV de Terra Nostra. Aquest títol el reben persones que han fet mèrits al llarg de la seva vida “i en el cas del Joaquim no n’hi ha cap dubte, és una persona compromesa, vinculada al teixit social i cultural de la nostra ciutat i que avui dia, amb 89 anys, encara ho continua fent, gràcies pel teu compromís”, ha manifestat l’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea. “La sardana a Montcada i Reixac no es pot entendre sense ell, el reconeixem com el montcadenc que més a fet per a aquesta dansa i que sigui viva al municipi, amb una profunda vocació pedagògica”, ha expressat el regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell.

Els portaveus dels sis grups municipals amb representació al consistori –PSC, En Comú Podem, ERC, PP, Vivim i Vox– han intervingut al Ple i han mostrat els seus vots positius al nomenament de Castellví com a Fill Adoptiu de Montcada i Reixac; han destacat la contribució de l’homenatjat a la promoció de la sardana i la cultura popular, així com la seva generositat i el seu esperit col·laboratiu per donar suport a les activitats promogudes al barri i al municipi.

Homenatge a la cultura popular
L’acte de proclamació de Castellví com a Fill Adoptiu de Montcada i Reixac ha esdevingut un homenatge a la cultura popular. Hi ha participat els Castellers i els Gegants i Capgrossos de Montcada i Reixac, la colla de Drac i Diables de Can Sant Joan, el grup de ball de gitanes i els Cavallets i Capgrossos de La Unió de Mas Rampinyo i la cobla Xaloc, que ha interpretat la sardana Santa Espina, amb la qual s’ha donat l’inici de la ballada de sardanes de la Festa de la Rosa 2024 –el Ple extraordinari s’ha fet coincidint amb aquesta tradicional celebració de Terra Nostra.

Tres promotors de la sardana i companys de Castellví, Esteve Duran, Llorenç Barber i Josep Madern, també han estat homenatjats. L’AV de Terra Nostra, Amics de Reixac, l’Associació Cultural Montcada i l’escola Mitja Costa, ubicada al barri, hi ha intervingut per mostrar el seu agraïment a Castellví pel suport a les respectives entitats al llarg de tots aquests anys.

Biografia
Joaquim Castellví va néixer fa 89 anys en el si d’una família pagesa d’Argençola, a l’Anoia, i va arribar a Montcada i Reixac als 10 anys per treballar com a jardiner a la masia de can Bonet, on els seus oncles feien de masovers. De jove, també va treballar com a masover a can Portusach, una torre d’estiueig de Vallençana, i va fer de pagès a Can Rata. Per deixar la dura feina del camp, va decidir aprendre l’ofici de rellotger al taller que la família Portusach tenia a Barcelona. Amb el temps, va arribar a treballar per a les prestigioses marques Unió Suïssa i Rolex fins a la seva jubilació. Fa 62 anys que està casat amb Pilar Nuez, té tres fills i quatre nets.

La seva afició a les sardanes va néixer de forma primerenca al seu poble d’origen gràcies a una mestra de Sentmenat, que va ensenyar al seu alumnat els passos bàsics d’aquesta dansa. Després de jubilar-se com a rellotger, Castellví va dedicar bona part del seu temps a ensenyar sardanes a escoles, centres cívics i entitats de Montcada i Reixac, a més d’organitzar audicions i ballades. Va ser un dels primers socis de l’Agrupació Sardanista de Terra Nostra, constituïda el 1975. En forma part de la junta des del 1977 i n’és el president des del 1988.

Darrera actualització: 06.05.2024 | 07:29