El web municipal centralitza en una secció tota la informació per donar suport a la població d'Ucraïna

Dijous, 17 de març de 2022

L’objectiu d’aquest apartat és el de donar a conèixer quins serveis ofereix l’Ajuntament, la Generalitat i la Creu Roja a les persones refugiades que arribin al municipi i quines accions pot dur a terme la ciutadania per canalitzar la seva solidaritat de la manera més eficient possible.

  • La informació i els punts de contacte que s’ofereixen a www.montcada.cat/temes/solidaritat-ucraina és fruit del treball transversal dels departaments de Polítiques d’Inclusió, Serveis Socials, Cooperació i Solidaritat, Atenció Ciutadana i Comunicació Municipal.

Davant la greu emergència humanitària que viu Ucraïna com a conseqüència de l’atac militar que està patint per part de Rússia, l’Ajuntament de Montcada i Reixac ha creat una secció a la seva pàgina web amb l’objectiu de donar a conèixer quins serveis s’ofereixen a nivell municipal i supramunicipal a les persones refugiades i quines accions pot dur a terme la ciutadania per mostrar i canalitzar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès de la manera més eficient possible.

A nivell local, el consistori ofereix atenció, informació i assessorament individual a les persones refugiades al municipi a través del correu electrònic politiquesinclusio@montcada.org, mentre que també es pot aconseguir atenció per solucionar les necessitats bàsiques a famílies acollides, enviant un correu a serveissocials@montcada.org. Per ajudar a l’escolarització d’infants i joves que arribin al municipi, es pot contactar amb educacio@montcada.org.

En un treball transversal, les regidories de Polítiques d’Inclusió, Serveis Socials, Cooperació i Solidaritat, Atenció Ciutadana i Comunicació Municipal també han recopilat en aquest apartat de la web tota la informació i punts de contacte amb entitats i organismes supramunicipals. És el cas de la Creu Roja, que ofereix recursos per a l’atenció i assessorament legal o per allotjar famílies sense sostre ni cobertura de necessitats bàsiques (informacio@creuroja.org); i de la Generalitat, que proporciona ajuda per a la sol·licitud d’asil a Catalunya, l’escolarització dels infants i joves, l’acollida cultural i lingüística i suport a menors no acompanyats a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) (dgaia.dso@gencat.cat). D’altra banda, també es proporcionen els contactes amb el Consulat General d’Ucraïna a Barcelona i amb l’Ambaixada a Espanya, situada a Madrid, així com el telèfon d’informació sobre el conflicte que ha habilitat la Generalitat, també en ucraïnès (900 500 912), i altres webs d’interès.

“Des de l’Ajuntament, i davant de la gran resposta de solidaritat per part de la ciutadania de Montcada i Reixac, hem cregut necessari aglutinar i ordenar tota la informació relacionada amb totes les possibilitats que hi ha per poder ajudar a la població d’Ucraïna, tant la que s’ha quedat al seu país com la que ha escapat de la guerra”, ha comentat l’alcaldessa, Laura Campos, qui també ha destacat que l’evolució del conflicte provoca canvis de manera constant que també s’aniran reflectint al contingut que apareix a la web.


Col·laboració ciutadana
En relació a les aportacions que es poden fer de manera individual, a l’apartat creat a www.montcada.cat també es pot obtenir assessorament per fer un donatiu econòmic a través dels comptes bancaris vinculats al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament -BBVA (ES 91 0182 6035 4102 0160 8531) i Caixabank (ES 79 2100 3200 9625 0002 9627). Al mateix temps, es proporciona un llistat d’ONG i organismes que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna i que també accepten aportacions en un moment en el que no es recomana fer crides a la recollida de material, ja que suposa una despesa de diners en el transport i una problemàtica per emmagatzemar-lo i no sempre hi ha la seguretat que arribi al destí.

La secció també remet a la Generalitat de Catalunya a veïns i veïnes que vulguin oferir un habitatge buit o ser llar d’acollida per a persones refugiades, així com fer-se responsable d’un infant que arribi no acompanyat (icaa.dso@gencat.cat).

D’altra banda, les persones que vulguin fer tasques de voluntariat per donar suport a les persones refugiades també poden posar-se en contacte amb el departament de Cooperació i Solidaritat (voluntariat@montcada.org).

El contingut d’aquest apartat al web municipal disposa d’una funcionalitat que permet la seva traducció al ucraïnès i des de l’Ajuntament també s’està organitzant un acte informatiu, encara amb una data i lloc per concretar, amb l’objectiu d’explicar el contingut de la secció i aclarir dubtes a la ciutadania.

Darrera actualització: 17.03.2022 | 13:24