El Tribunal Suprem inadmet els dos recursos de cassació de Lafarge i la Generalitat

Divendres, 9 d'abril de 2021 a les 12:40

L’Ajuntament exigeix a la Generalitat de Catalunya la paralització de l’activitat a Lafarge per les sentències del TSCJ que anul·laven les autoritzacions ambientals a la planta cimentera i que ara passen a ser fermes.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha mostrat la seva satisfacció per la inadmissió del Tribunal Suprem (TS) dels recursos de cassació interposats per la Generalitat de Catalunya i l’empresa Lafarge contra les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –del 2019 i del 2020–, que declaraven nul·la l’autorització de l’activitat i la seva adequació ambiental integrada (AAI). Segons la resolució judicial, l’AAI es va concedir al 2015 en base a una declaració d’impacte ambiental dictada al 2008 totalment obsoleta i les modificacions posteriors a aquesta data –fetes al 2015 i al 2017– també queden, per tant, anul·lades.

Avui és un gran dia, per la salut de la ciutadania i per la qualitat de l’aire de la nostra ciutat’, ha manifestat l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, en la roda de premsa de valoració de la sentència, celebrada aquest divendres, 9 d’abril, i que han convocat conjuntament el consistori, l’AV Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració. Els col·lectius veïnals porten des del 2008 lluitant contra l’activitat de Lafarge, per la via judicial i per la via de la mobilització. ‘Agraïm profundament la lluita de Can Sant Joan, per no defallir mai, i mostrem la nostra satisfacció per la inadmissió dels recursos de cassació per part del Suprem’, ha indicat Campos.

Concretament, el TS ha rebutjat, d’una banda, el recurs de cassació de Lafarge i la Generalitat de Catalunya contra la sentència del TSJC del 2019, arran el procés interposat de l’AV Can Sant Joan contra la llicència ambiental. L’altra decisió del Suprem ha estat rebutjar el recurs de cassació de la cimentera i el govern català contra la sentència del TSJC del 2020, que donava la raó a l’Ajuntament de Montcada i Reixac en un recurs contenciós administratiu que va interposar al 2018 contra la renovació de l’autorització ambiental a Lafarge.

Davant d’aquests dictàmens, l’alcaldessa ha manifestat que ‘des de l’Ajuntament exigim a la Generalitat, única responsable de la inseguretat jurídica amb què viu l’empresa, que paralitzi l’activitat a Lafarge i que expliqui amb detall què farà per donar compliment a la sentència’. L’edil ha mostrat la preocupació del consistori sobre el futur de la plantilla de la factoria i insta la direcció de la cimentera i al govern de la Generalitat a liderar la negociació per garantir el futur laboral del personal.

L’alcaldessa ha expressat que les sentències arriben en un moment en què estan canviat els paradigmes socials respecte el medi ambient i cada cop hi ha més conscienciació ciutadana en aquest sentit. ‘La lluita contra el canvi climàtic és un repte de tothom i instal·lacions com Lafarge, situada a només de 120 del nucli urbà, ja no tenen cap sentit’. L’edil ha aprofitat per demanar a la Generalitat un pla de reconversió de les cimenteres, proposant-li que aprofiti la convocatòria de projectes per finançar amb els fons del programa europeu Next Generetion.

També en nom de l’Ajuntament, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, s’ha felicitat per les sentències del TS, a la vegada que ha enviat un missatge d’empatia i respecte a la plantilla de la cimentera. ‘Els municipis s’han de dotar d’indústria, però el dret a la feina s’ha de compatibilitzar amb el dret a la salut i una instal·lació com Lafarge avui dia no hi té cabuda’, ha expressat l’edil. Sánchez ha indicat que ‘Can Sant Joan és un entorn on s’ha de millorar la qualitat de vida, acabant amb la contaminació’ i ha fet esment al Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge Natural (PEPNat) de Collserola, on ‘no hi té cabuda una planta d’aquest tipus’.

El president de l’AV Can Sant Joan i portaveu de la Plataforma Antiincineració, José Luis Conejero, ha manifestat que ‘ara descansem després de 100 anys patint la presència d’una de les empreses més contaminants de Catalunya, el seu tancament és un alleujament per a Montcada i Reixac i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que el cessament de l’activitat és més efectiu en matèria de prevenció de la contaminació que d’altres mesures’. El representant veïnal ha repassat la lluita del col·lectiu que representa en contra de l’activitat de Lafarge i espera que la multinacional acati la sentència.

L’advocat del col·lectiu veïnal, Albert Calduch, ha indicat que ‘aquesta sentència finalitza un llarg procés administratiu iniciat pel seguit d’irregularitats i il·legalitats vinculats a l’activitat de l’empresa Lafarge’. El lletrat ha indicat que la Generalitat ‘ha actuat per interès de l’empresa i no de la ciutadania, fent-se servir de subterfugis legals per mantenir l’activitat de la cimentera; Lafarge no té autorització ambiental a Montcada i Reixac, ni l’ha tinguda mai, i no pot funcionar en ser una activitat il·legal’.

Darrera actualització: 12.04.2021 | 07:27