Aprovada la modificació inicial del PGM de l’àmbit Montcada Nord, al límit amb la Llagosta

Divendres, 28 d'abril de 2023 a les 00:00

L’objectiu d’aquest tràmit és donar una solució al problema urbanístic derivat del trasllat de l’empresa Valentine.

El Ple del mes d’abril, celebrat ahir dijous, dia 27, va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a l’àmbit denominat Montcada Nord, al límit amb el terme municipal de la Llagosta, després que al 2021 s’aprovés un document d’avanç i una suspensió de llicències urbanístiques per un any. La modificació del PGM pretén afrontar la problemàtica urbanística derivada del trasllat de l’empresa Valentine al polígon montcadenc de Can Milans, a més de reordenar la façana nord del municipi amb la construcció d’un parc urbà de més de 8 hectàrees amb vocació de connector paisatgístic i ambiental entre el Pla de Reixac i el riu Besòs.

També té com a objectiu regularitzar les empreses que hi ha en aquest àmbit i permetre uns usos terciaris i comercials en zones industrials que ara estan degradades. La zona té una superfície de 240.209 m2, delimitada per la Riera Seca, el terme municipal de la Llagosta, la C-17 i l’antiga N-152.

Amb aquest tràmit volem afrontar una de les problemàtiques urbanístiques més greus que patim a Montcada i Reixac, ja que a hores d’ara Valentine està ubicada en uns terrenys qualificats de zona verda, el que provoca una gran indefensió davant d’una possible reclamació patrimonial’, va explicar al Ple el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez.

La nova proposta pretén resoldre el conflicte judicial que l’Ajuntament de Montcada i Reixac manté amb el consistori de la Llagosta arran la modificació del PGM feta pel consistori l’any 2003, –que traslladava la qualificació de zona verda de Can Milans a una zona industrial situada entre Can Cuiàs, la C-58 i l’N-150– que va propiciar el trasllat de la fàbrica Valentine al polígon Can Milans i que va ser anul·lat judicialment com a resposta a un recurs presentat pel municipi veí.

Al 2015, l’Ajuntament va proposar una nova modificació del planejament en aquest àmbit que va tornar a ser anul·lat per la justícia. En aquesta ocasió, els tribunals legitimen l’acció de l’Ajuntament de Montcada i Reixac però l’instava a presentar un informe ambiental –que inicialment la Generalitat havia indicat que no calia– i a mantenir la previsió de terrenys per a una hipotètica carretera que unís el Pla de Reixac amb la C33, una proposta d’infraestructura que no comparteix el consistori montcadenc.

Darrera actualització: 28.04.2023 | 12:05