Commemoració del Dia de les Persones Refugiades amb una crida al respecte dels seus drets també en temps de Covid-19

Dimarts, 22 de juny de 2021 a les 09:00

L’acte, que va comptar amb la presència de les autoritats municipals, va consistir en la lectura d’una manifest per part de l’entitat Montcada Solidària i la pintura col·lectiva d’un mural a la cruïlla entre els carrers Majors i Elionor amb la col·laboració d'usuaris del Centre d'Acollida Can Miralpeix.

  • Montcada i Reixac es va declarar, al 2016, com a municipi compromès amb les persones refugiades.
  • El mural reivindicatiu ha estat obra de l’artista grafiter Mus amb la col·laboració d’usuaris del Centre d’Acollida Can Miralpeix.

Amb l’objectiu de commemorar el Dia de les Persones Refugiades, que es va celebrar el 20 de juny, l’Ajuntament va organitzar aquest dilluns l’acte Camins de Refugi que es va fer a la cruïlla entre els carrers Major i Elionor, sota el pont de la línia de tren R4-R7. L’acte va consistir en la lectura d’un manifest per part de quatre integrants de l’entitat Montcada Solidària i la pintura col·lectiva d’un mural a càrrec de l’artista grafiter Mus amb la col·laboració d’usuaris del Centre d’Acollida Can Miralpeix. L’acte també va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, i el regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre.

En el seu manifest, Montcada Solidària mostra la seva preocupació perquè l’esclat de la pandèmia de la Covid-19 ha agreujat la situació en què viuen les persones que cerquen refugi i ha legitimat els mecanismes més repressius: “La Covid-19 ha servit de pretext a la UE per reforçar el control fronterer i està servint al govern espanyol per incomplir les seves responsabilitats amb la legislació sobre refugi i asil”. L’entitat, que fa una crida a la col·laboració de la ciutadania per continuar fent aportacions econòmiques que permetin mantenir diferents projectes als camps de refugiats de Grècia, demana a l’Ajuntament “un compromís clar i contundent en favor de fer del nostre poble un poble d’acollida i que això es reflecteixi en els pressupostos municipals”.

En la seva intervenció, l’alcaldessa va criticar l’actitud de molts països de suspendre les sol·licitud d’asil amb l’excusa de la crisi derivada per la Covid-19 i va demanar la protecció de les persones que busquen refugi, així com posar fre als rumors que alimenten els prejudicis contra els refugiats. “Montcada és, ha estat i serà una ciutat d’acollida, compromesa amb la defensa dels drets humans, la solidaritat i la lluita contra la desigualtat”, va dir Campos, qui també va expressar que el món local, tot i no tenir competències en aquesta matèria, “ha de donar resposta a la deixadesa de l’Estat”.

Per la seva part, el regidor de Ciutadania i Participació Ciutadana va instar els governs a aplicar polítiques actives d’acollida i reagrupació familiar i va felicitar Montcada Solidària per la seva tasca als camps de refugiats, convertint-se, segons les seves paraules, “en un referent de la solidaritat i un orgull per a tota la ciutadania del municipi”. Montcada i Reixac es va declarar, al 2016, com a municipi compromès amb les persones refugiades.

Exposició i activitats virtuals
La Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) acollirà fins al 28 de juny la mostra bibliogràfica i cinematogràfica ‘Relats de refugi’ i al blog de les biblioteques es pot consultar una guia de recursos sobre refugi. El 20 de juny es va estrenar el vídeo ‘Per un món on les persones refugiades trobin refugi, defensa la cooperació’, a càrrec del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L’audiovisual es pot veure des del canal Youtube de l’organisme. La Creu Roja i la Fundació Barça ofereixen l’escape room virtual ‘Tan se vol d’on venim’ (www.escapetantsevaldonvenim.org). D'altra banda, l'entitat Santa Perpètua Solidària ha promogut, amb la col·laboració dels ajuntaments de Montcada i Reixac i Santa Perpètua, un vídeo sobre el centre de maternitat de Tifariti, al Sàhara Occidental.

Darrera actualització: 23.06.2021 | 10:58