L'Ajuntament reclama més competències en habitatge per mobilitzar els pisos buits

Divendres, 24 de juliol de 2020 a les 00:00

El Ple de juliol ha aprovat un programa per tal de posar a disposició de les famílies vulnerables vivendes en règim de lloguer.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac reclamarà a la Generalitat més competències en matèria d’habitatge, d’acord amb el que marca l'actual legislació. Aquesta proposta s'ha aprovat al Ple de juliol, celebrat ahir dijous, dia 23. L’objectiu és que el consistori tingui capacitat per mobilitzar els habitatges buits existents al municipi, preferentment per mitjà del lloguer, i garantir que qualsevol immoble compleix amb les condicions d’habitabilitat exigides.

Actualment, el consistori pot iniciar expedients, però no sancionar. “Tenim un equip molt potent al departament d’habitatge per portar a terme aquest projecte i creiem que és la nostra obligació fer tot el possible perquè no hi hagi llars buides i persones sense llar”, ha dit la regidora d’Habitatge, Jessica Segovia, qui considera que ara és el moment apropiat per reclamar aquesta competència atès que l’Oficina Local d’Habitatge (OLH) s’ha reforçat. Lligat a la petició, s’ha elaborat un protocol d’inspecció i conservació dels habitatges buits i ocupats, que també es va aprovar ahir al Ple, i que fixa els criteris per fer inspeccions i determinar quan una vivenda s’està fent servir de forma anòmala o bé, no és habitable. 'La primera intenció és la d’instar als grans tenidors a que no el tingui buit, oferint també la possibilitat de cessió a l’Ajuntament per tal de donar resposta a les famílies amb necessitat d’habitatge, si no posen en actiu les vivendes tirarem per la part de la via coercitiva i sancionadora tal i com estableix la llei pel dret a l’habitatge', ha indicat la regidora.

D’acord amb el programa aprovat, es prioritzaran els immobles buits des de fa dos o més anys sense causa justificada. Al registre que té l’Ajuntament hi ha 52 habitatges, tot i que la xifra podria ser superior. En aquest cas, s’instarà la propietat a donar-li un ús social en un mes. Si passat aquest període no hi ha canvis, s’iniciarà l’expedient sancionador. La llei permet, fins i tot, expropiar promocions amb el 80% de l’obra feta que portin més de dos anys aturades. Amb la possible mobilització dels habitatges buits, es vol donar solució a una part de la demanda que hi ha al municipi i fer efectiu el compliment de la funció social dels habitatges. 'La legislació catalana va tribar molts anys a reaccionar davant la crisi del 2008 i malauradament, l'actual crisi sanitària pot generar un increment i agreujament de la problemàtica hitacional; cal que puguem dotar-nos de mecanismes que ens permetin actuar davant situacions anòmales', ha subratllat Segovia, qui ha explicat que Montcada i Reixac esdevindrà un dels municipis pioners en disposar d'un protocol d'aquest tipus en matèria d'habitatge.

Darrera actualització: 24.07.2020 | 10:46