26 D'ABRIL 2022. Dia de la Visibilitat Lèsbica

Dimarts, 26 d'abril de 2022 a les 00:00

A càrrec de l'Ajuntament de Montcada i Reixac i l'Observatori Contra l'Homofòbia.

L’any 2008, tres anys després de l’aprovació del matrimoni igualitari, es va acordar el dia de la Visibilitat Lèsbica per iniciativa de la Federació Espanyola de Lesbianes, Gais, Trannssexuals i Bisexuals (FELGTB). La seva commemoració en el món encara és incipient, però va tenir especial acolliment a Sud-amèrica. Per exemple, a l’Argentina és un dia per recordar l’assassinat de Natalia Gaitán per part del pare de la seva parella.

És necessari aquest dia per recordar-nos a nosaltres mateixes les lluites aconseguides i les que encara queden pendents. I també per ser visibles i fer visibles les nostres reivindicacions i drets. Des de finestres i balcons, des dels nostres llocs de treball, amb les nostres famílies i amistats, amb les persones que convivim i a les nostres xarxes socials. Reivindiquem que som moltes i diverses, que volem ser respectades, ocupant el nostre espai a la vida pública.

Des del 2008 fins ara, les nostres reivindicacions no han canviat molt, ja que encara patim múltiples discriminacions que interseccionen entre elles per ser dones, lesbianes, negres, grans i/o amb alguna diversitat funcional. Reivindiquem les lluites encara pendents:

  • El reconeixement dels nostres desitjos sexuals, després d’haver estat negats, prohibits, reprimits i invisibilitzats al llarg de la història. Som persones amb desitjos propis i no subjectes desitjats per i per als homes. Estem fartes de la sexualització dels nostres cossos i dels nostres desitjos.
  • Urgim l’aprovació de la Llei Estatal d’Igualtat LGTBI i l’Ordre ministerial que ens garanteixi l’accés ple a tècniques de reproducció assistida dins del sistema sanitari a l’àmbit estatal. El temps del procés de la reproducció assistida a Catalunya és molt lent.
  • Exigim l’efectiva implementació de la Llei 11/2014 per garantir els drets de les persones LGTBI, adequar les mesures i resoldre els problemes en el circuit del protocol de reproducció humana assistida.
  • Exigim mesures legislatives respecte a la filiació directa i per adopció, per evitar discriminacions en parelles de dones. Tenim dret a poder registrar-nos com a mares dels infants després d’una reproducció assistida si no estem casades, com les parelles heterosexuals.
  • Exigim la fi de les dificultats en el procés d’adopció, que es redueixi la llista d’espera i que no sigui tan costós.
  • Exigim la integració de protocols d’atenció mèdica i ginecològica específics i adaptats a les dones lesbianes. La invisibilitat, els prejudicis i estereotips, lamentablement, continuen presents en molts àmbits de les nostres vides, per això és necessària la sensibilització i formació del personal sanitari, especialment d’atenció primària i  ginecològica, així com el personal de centres geriàtrics, i forces i cossos de seguretat de l’estat.
  • Denunciem la manca de mètodes de protecció de les dones i altres persones amb vulva a l’hora de mantenir relacions sexuals. També la manca de visibilització i formació dels pocs mètodes existents als centres sanitaris, centres educatius i en la societat.
  • Demanem la implantació dels programes de formació i informació dirigits a tots els centres educatius que incorporen la diversitat afectivosexual, de gènere i familiar en tots els currículums i nivells formatius, així com que aquest treball de visibilització es faci extensible a l’àmbit laboral.
  • Volem la implementació de mesures dirigides a erradicar la discriminació masclista i lesbofòbica dins de l’àmbit laboral.
  • Volem participar en tots els espais de decisió en igualtat de condicions: tenir veu i ser presents en tots els àmbits de la vida quotidiana de manera real i amb una participació efectiva. Són necessaris els esforços per a una visibilitat lèsbica més present i plural en l’espai públic, sense adjudicar estereotips de masculinitat tòxica, així com eines per donar resposta a la lesbofòbia, també invisibilitzada.
  • Reivindiquem el dret d’asil a l’Estat espanyol per a dones lesbianes, en igualtat de condicions amb la resta de persones sol·licitants, parant atenció a les múltiples violències que pateixen per la seva orientació sexual i identitat de gènere als seus països d’origen.
  • Exigim un acord per reconèixer els matrimonis LGTBI a tota Europa. Reclamem  la llibertat de moviment a tota la Unió Europea.

La lesbofòbia és present a la nostra societat. Durant l’últim any, el 2021, vam registrar 22 incidències d’agressions i discriminacions per lesbofòbia, un augment del 29,4% en comparació amb el 2020. Del que portem de 2022, hem registrat 3 incidències per lesbofòbia. Les situacions rebudes són heterogènies: des d’assetjament a comunitats de veïns a veïnes, a mirades i insults a una parella de dones lesbianes a l’espai públic o  patir assetjament o acomiadament laboral al lloc de treball. Animem a totes les dones lesbianes a denunciar i fer visibles les discriminacions i violències que patim en diferents àmbits de la nostra vida.

Malgrat tot, són moltes les dones lesbianes que en els últims anys han aconseguit donar un pas endavant i ser visibles en diferents àmbits, com la política, els mitjans de comunicació, la cultura, l’esport, la salut o l’educació. Aquesta visibilitat és important perquè ens converteix en referents positius i de diversitat per a altres. Pel que fa a l'espai públic, a Catalunya comptem amb els Jardins de Safo, ubicats a Barcelona, però creiem necessari un major reconeixement a l’afecte i simbolismes lèsbics en l’espai públic.

Per tot això, volem ser més visibles que mai. Estem orgulloses de ser qui som. Reivindiquem què som, què fem i volem uns espais lliures de lesbofòbia. Defensem que la Visibilitat Lèsbica ha de ser transversal i interseccional en diferents àmbits i al llarg de tot l’any perquè opta a donar-li, com ho diu, VISIBILITAT a totes les dificultats que comporta una doble càrrega social: ser dona i lesbiana.

Contra la lesbofòbia, el masclisme i el sistema patriarcal, xarxa feminista i sororitat.

Darrera actualització: 26.04.2022 | 12:51