Presentat el Pla d'actuació del projecte Montcada Ciutat Amiga de les Persones Grans

Dijous, 19 de novembre de 2020 a les 12:00

El document es va presentar de manera oficial aquest dimecres en una sessió virtual que va comptar amb la participació de representants municipals, de la Diputació de Barcelona, de l’Imserso i de la cooperativa Doble Via.

L’Ajuntament va presentar aquest dimecres el Pla d’actuació del projecte Montcada Ciutat Amiga de les Persones Grans, en una sessió virtual on es van posar sobre la taula algunes de les claus del procés i l’elaboració del document. L’alcaldessa, Laura Campos, juntament amb el regidor de Ciutadania, Juan Carlos de la Torre, i representants de la Diputació de Barcelona (Iolanda Moragues), l’Imserso (Maite del Pozo) i de la cooperativa Doble Via (Sònia Díaz) van ser els encarregats d’explicar el contingut d’un Pla que busca fer front al repte de l’envelliment de la població millorant la qualitat de vida de les persones grans.

Campos va ser l’encarregada d’encetar la presentació recordant que el projecte hauria d’haver-se aprovat de manera definitiva a la primavera, però a causa de la pandèmia de la COVID-19 el seu pas pel Ple municipal es va haver de posposar fins al setembre. L’alcaldessa va aprofitar la seva intervenció per ressaltar que els pressupostos municipals pel 2021 incorporen moltes de les peticions que recull el document, com el pla de voreres per la millora de la mobilitat i la millora d’equipaments. “Les persones han de ser l’epicentre de les nostres polítiques i, en aquest sentit, les accions destinades a la gent gran són un pilar fonamental. No volem que aquest Pla acabi en paper mullat i per fer-ho calen accions i recursos”, va assegurar, alhora que va anunciar que el calendari pel 2021 que anualment edita el consistori amb la col·laboració de l’Afotmir homenatjarà el col·lectiu de les persones grans.

A continuació va intervenir el regidor De la Torre, que va definir el Pla d’actuació com “un compromís polític que implica la construcció d’un projecte de ciutat orientat a millorar la vida de la ciutadania dins un entorn urbà en creixement”. En la mateixa direcció es va mostrar Iolanda Moragues, cap del servei de suport de programes socials de la Diputació de Barcelona, qui va felicitar el consistori per la feina feta i va assenyalar que la participació de les persones grans en la vida pública és crucial per identificar possibles mancances o aspectes a millorar en els municipis.

Per la seva banda, Maite del Pozo, coordinadora de la Red de Ciudades y Comunidades Amigables con las Personas Mayores, va destacar l’impacte d’un projecte que va impulsar l’Organització Mundial de la Salut el 2010 i que ja ha arribat a 1.200 pobles i ciutats de tot el món, 198 dels quals a Espanya i 22 a Catalunya. Finalment, per part de la cooperativa Doble Via, Sònia Díaz va recordar el procés d’elaboració del Pla i les accions més importants que s’hi recullen, com la redacció d’un pla d’accessibilitat per tot el municipi, la proposta de recorregut per als transports urbans, la creació d’un centre de dia i residència o sol·licitar a ADIF la instal·lació d’ascensors i rampes a les diferents estacions de tren de Montcada i Reixac, entre d’altres.

El projecte Montcada Ciutat Amiga de les Persones Grans ha estat el resultat d’una diagnosi participativa on han participat més de 200 persones entre personal municipal, agents socials i ciutadania del municipi. Els tres eixos del programa (fer una ciutat accessible, transitable i habitable, fer efectiva la participació de les persones grans en la vida pública i impulsar serveis que atenguin amb respecte i de forma inclusiva) proposen un total de 49 accions a desenvolupar fins al 2022.

Darrera actualització: 19.11.2020 | 16:44