L'alcaldessa reclama a l'11S una solució política al conflicte català, de consens i diàleg

Dimecres, 11 de setembre de 2019 a les 00:00

La pluja d'avui dimecres, 11 de setembre, al matí ha obligat a traslladar l'acte institucional de la Diada a l'Auditori Municipal i susprendre'n algunes activitats.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha reivindicat una solució política per al conflicte català “que se sustenti en els grans consensos de la societat catalana i que, per tant, inclogui la màxima transversalitat possible de forces polítiques i socials; una desposta que, al mateix temps, contribueixi a avançar cap a una major igualtat i un major benestar de les classes populars; que lluny d’incitar a la divisió i a la confrontació, generi cohesió i ajudi a cicatritzar les ferides que el frontisme i la polarització han generat dins la societat catalana”. L’edil ho ha manifestat durant l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, celebrat aquest dimecres, 11 de setembre, a l’Auditori Municipal, ja que la pluja ha obligat a traslladar-hi algunes de les activitats del programa i d’altres, suspendre-les, com les actuacions dels Castellers, la hissada de la senyera i l’ofrena floral.

En el seu parlament, Campos ha destacat que la commemoració de la Diada “reafirma la nostra voluntat de ser una nació, un poble que s’autogoverna i decideix el seu futur; des dels principis democràtics, els drets socials i els valors de la solidaritat i la convivència”. L’edil ha apuntat que l’11S, a les portes de la sentència del Tribunaol Suprem pel judici de l’1 d’octubre, enguany arriba “en unes condicions de gran incertesa i d’extrema anormalitat política, un cop més, volem mostrar tota la nostra solidaritat amb les persones injustament empresonades i n’exigim la seva llibertat”.

L’alcaldessa ha demanat un nou eincaix de Catalunya a l’Estat espanyol, donat que l’actual “és qüestionat per la majoria de la ciutadania, una majoria molt àmplia i diversa, que rebutja el procés de recentralització del govern de l’Estat, els atacs contra la llengua i la cultura catalana que continuem patint, així com l’actual marc autonòmic, que s’ha demostrat estret, anacrònic i frustrant i que no reconeix la plena personalitat de Catalunya”. L’edil ha afegit que “no pot haver-hi progrés nacional sense progrés social”; difícilment tindrem un país millor i més just per a tothom si no combatem les desigualtats, l’exclusió i les pèrdues de drets. Campos considera que la Diada també és un marc per reflexionar sobre “els dèficits de finançament en infraestructures, sobre la necessitat de crear ocupació i salaris dignes, sobre la protecció del nostre malmès estat del benestar, sobre l’educació, la salut i els serveis públics, els drets ambientals i el canvi climàtic; contra la violència masclista, la defensa de l’acollida de persones refugiades i en contra dels desnonaments i per un habitatge digne”.

En representació de la societat civil ha parlat Montserrat Vilarrasa, membre de la Fundació Catalana Síndrome de Down i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona. La montcadenca va participar el passat mes de juny a la seu de l’ONU (Nova York), en la redacció de la Declaració sobre els drets de les dones amb discapacitat a nivell mundial. Durant seu discurs en el marc de la Diada, Vilarrasa ha reivindicat els drets de les persones amb discapacitats intel·lectuals “perquè puguem gaudir dels nostres drets com la resta”. La jove ha reclamat el dret a viure de forma independent i disposar dels ajuts econòmics necessaris, un desig que ha pogut fer realitat gràcies al suport de la Fundació Catalana de Síndrome de Down. L’acte ha comptat amb l’actuació de les corals Mare de Déu del Turó i de l’Associació Musical Giravolt, que han posat el punt final a la celebració amb la interpretació del Cant dels Segadors.

Darrera actualització: 11.09.2019 | 16:22