El litigi es remunta a l’any 1974 i està relacionat amb uns terrenys ubicats al carrer Bonavista.
El Ple de l’Ajuntament va aprovar aquest dijous un expedient de modificació de crèdit a través d’un préstec extraordinari de 6 milions d’euros per fer front al pagament d’una expropiació derivada d’una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que obliga el consistori a indemnitzar els propietaris d’una finca ubicada al carrer Bonavista amb 3,75 milions d’euros, més els interessos de demora corresponents.
El conflicte es remunta a l’any 1974, abans de l’aprovació del Pla General Metropolità de 1976, quan la família Vinyals va presentar una demanda interdictal per usurpació reclamant la propietat d’uns terrenys que l’Ajuntament es va negar a reconèixer per la manca d’un certificat que així ho demostrés, però que una sentència judicial de l’any 2003 va confirmar amb un total de 443 m² de vial. Dos anys després, l’Ajuntament i la família van signar un conveni en què es va fer una permuta, passant dels 443 m² de vial a 2.320 m² d’edificabilitat que s’havia d’executar abans del 31 de desembre de 2007, amb una modificació de planejament que no es va arribar a fer. El conveni, que l’Ajuntament va reconèixer anys després que era lesiu per als seus interessos, contemplava una indemnització milionària que ha estat objecte del litigi judicial que s’ha resolt de manera negativa per al consistori. La declaració de lesivitat es va aprovar al novembre de 2008 per tots els grups municipals amb els vots favorables de PSC-PM, CiU, ICV-EUiA i l’abstenció d’ERC i PP.
“No és una despesa voluntària, és una obligació jurídica, i com a institució pública aquest ajuntament compleix amb les seves responsabilitats”, va declarar durant el Ple la presidenta de l’Àrea de Planificació Econòmica, Nani López. Aquesta operació incrementarà el deute viu de l’Ajuntament fins als 23,5 milions d’euros, xifra que suposa una ràtio del 47,21%. Aquest percentatge està lluny del llindar del 75% que obligaria el consistori a demanar la tutela financera. “Gestionem amb responsabilitat i per això activem els mecanismes legals i pressupostaris que ens permeten donar resposta a aquest compromís inajornable”, va concloure López.
En la seva intervenció al Ple, el president de l’Àrea Territorial i Mobilitat, Andreu Iruela, va lamentar “el mal assessorament legal” que ha tingut l’Ajuntament en aquest cas des de fa 51 anys i considera que “tots els grups municipals que han governat durant tot aquest temps, siguin del color que siguin, són responsables per no haver tingut la diligència i fermesa d’afrontar el problema”. Iruela també ha destacat que, amb el pagament d’aquesta sentència ferma, l’actual govern municipal “ha fet un exercici de transparència i responsabilitat per posar fre al degoteig d’interessos que l’Ajuntament havia de pagar, renunciant a un recurs de cassació que cap jutge hauria resolt de manera favorable als interessos municipals davant l’existència d’un conveni signat l’any 2005 pel consistori”.
“Aquest equip de govern compleix amb les sentències judicials i posa ordre, ja que no podíem seguir amb el procés judicial. Amb aquesta modificació de crèdit posem el punt final a un problema que es venia arrossegant des de fa més de 50 anys i que esperem que no es torni a repetir mai més”, va dir l’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea, per tancar el debat.