La Generalitat prorroga les restriccions vigents contra la Covid-19, inclòs el confinament comarcal, durant una setmana més

Divendres, 16 d'abril de 2021 a les 14:00

A partir del 26 d’abril, i segons como evolucionin les dades epidemiològiques, es podria posar un marxa un pla de reobertura de manera esglaonada i no es descarta arribar a fer confinaments diferenciats segons la situació de cada terrritori.

El Procicat ha decidit no fer cap canvi i prorrogar durant una setmana més totes les restriccions vigents destinades a frenar la pandèmia de la Covid-19. Es manté, per tant, el confinament comarcal fins al dia 26 quan, segons sigui l’evolució de les dades epidemiològiques, es podrien anunciar noves mesures, entre les que podrien estar els confinaments diferenciats, amb l’objectiu de posar en marxa un pla de reobertura de manera esglaonada. Segons els responsables sanitaris, les vacances de Setmana Santa no han posat una explosió de casos a Catalunya, que s’ha mantingut constant i amb una estabilització del creixement epidèmic. De cara al venciment de l’estat d’alarma, el pròxim 9 de maig, els departaments de Salut i Interior de la Generalitat han anunciat que estudiaran alternatives normatives per poder mantener els tocs de queda nocturns.

Fins al 26 d’abril, estaran vigents les següents restriccions:

Mobilitat
No es pot entrar o sortir de Catalunya sense motiu justificat. Es recuperar el confinament comarcal també per a la bombolla de convivència. També entren dins les excepcions previstes les competències esportives autoritzades i les excursions o colònies dels grups bombolla escolars. En canvi, tenir una reserva en un hotel o una entrada per anar a un espectacle cultural no donen dret a trencar el confinament comarcal.  Es recomana portar una declaració d’autoresponsabilitat.

Confinament nocturn
No es pot circular pel carrer des de les 22 a les 6h, excepte per causes justificades.

Comerç
El comerç no essencial i les botigues instal·lades en centres comercials poden obrir també el cap de setmana. 30% de l’aforament en petit comerç, centres comercials i mercats no sedentaris. El comerç de fins a 800 m2 pot obrir durant tots els dies de setmana, igual que els considerats essencials. L’horari límit de tancament són les 21h.

Restauració
A l’interior, es pot obrir amb un 30% de l’aforament, amb una bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima senyalitzada de dos metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació a quatre comensals, excepte que es tracti de grups bombolla. Es pot oferir servei de taula de manera de continuada, des de les 7.30 a les 17h. Resta d’horari per a recollida en establiment (fins a les 22h) o lliurament a domicili (fins a les 23h).
A l’exterior, no hi ha limitació d’aforament i les taules, amb una distància mínima senyalitzada de dos metres entre comensals, poden ser de quatre com a màxim, o més si són una bombolla de convivència.
La restauració als centres comercials continua tancat per consumir al mateix establiment.
Els establiments d’hoteleria poden donar també servei de restauració només a les persones allotjades, amb el límit de les 22h. 

Educació
Universitats: classes al 30% de l’aforament. Batxillerat, cicles formatius i ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l’activitat presencial.
ESO, primària i infantil: presencialitat plena. Semipresencial a batxillerat i cicles formatius.
Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives adreçades a infants i joves fins a batxillerat i cicles formatius que es duguin a terme dins o fora dels centres educatius, amb un màxim de 6 persones a excepció de les que preservin el grup bombolla.
Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla. Es pot sortir de la comarca.

Empreses
S’ha de fer teletreball, excepte quan no sigui possible.
Suspensió de congressos, convencions, fires i activitats assimilables.

Esports
Instal·lacions i equipaments esportius d’interior poden obrir amb un aforament limitat al 30%. Sense ventilació i qualitat de l’aire reforçada limitació a 6 persones i ús de la mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors, tot i que amb una crida a la gent perquè intenti no fer-los servir.
Instal·lacions i equipaments a l’aire lliure i piscines obertes amb un aforament màxim al 50%, control d’accés i un màxim de 6 persones en les activitats grupals (excepte piscines).
Competicions: permeses en categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades de qualsevol edat. En aquestes competicions està permesa la presència de públic amb limitació del 50% d’assistents a l’aire lliure i el 30% en espais tancats, i sempre amb seient preassignat.
Sense públic a les competicions oficials, estatals i internacionals, que tinguin prohibició expressar que altres organismes han establert, com en el cas del futbol i el bàsquet, que es fan sense públic. .

Activitats culturals i cíviques
Teatres, cinemes, circs, auditoris i sales de concert poden obrir amb un 50% d'aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.0000 si la ventilació és òptima. Si no és així, el màxim és de 500 persones, sempre assegudes. L’horari de finalització és a les 10 de la nit i l’entrada permet arribar al domicili més tard d’aquesta hora, sempre que és visqui a la mateixa comarca.
També oberts museus, galeries d’art, arxius, biblioteques i sales d’exposició al 50%.
Els locals amb llicència de sales de concert poden obrir, però no es permet el servei de bar.
Es poden fer activitats de cultura popular i tradicional, sempre que siguin estàtiques, les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. Els assistents han de romandre asseguts i s’ha de respectar el 50% de l’aforament.
Es permet l’obertura de restaurants musicals, cafès teatre i cafès concert amb les mateixes condicions que la restauració.

Les persones que no visquin a la comarca del Vallès Occidental i tinguin entrades per a espectacles que es fan a Montcada i Reixac han d’enviar un correu a l’adreça cultura@montcada.org sol·licitant la devolució dels diners amb l’assumpte ‘Devolució entrades i el nom de l’obra’. En el correu, també s’han indicar els noms i cognoms de la persona que va fer la compra, el número d’entrades i la població de residència. Els espectadors que viuen al municipi o a la comarca podran anar a veure aquestes representacions, però en cas de superar l’horari de toc de queda a l’hora de tornar a casa hauran d’acreditar el desplaçament amb el certificat autoresponsable i l’entrada de l’acte. En aquests casos, també es pot demanar un justificant en el mateix teatre.

Activitats recreatives
Equipaments cívics: permeses activitats a l’aire lliure de tipus físic o d’entrenament de memòria per a més grans de 60 anys en grups de màxim 6 persones.
Oberts parc infantils, fins a les 20h, amb un aforament del 50%.
Oberts salons de jocs, casinos i sales de bingo. Poden obrir amb limitació de l’aforament del 30%, amb un màxim de 100 persones o 250, si el local està ben ventilat. Els clients han d’ubicar-se en grups de màxim 6 persones i una separació de dos metres entre diferents grups. No poden obrir els serveis complementaris de bar i restauració.
Es mantenen tancats els espais infantils lúdics interiors i els parcs d’atraccions.

Trobades socials
Fins a aquest divendres, continua vigent la mesura de Setmana Santa acordada al Consell Interterriotiral de Salut: màxim de 6 persones en espais públics exteriors, 4 en interiors i només els convivents en el cas de domicilis.
A partir de dissabte, es torna a la norma anterior: un màxim de 6 persones tant a l’interior com a l’exterior, llevat que es tracti de convivents. No s’ha fixat un límit de bombolles de convivencia, però es manté la recomanació de limitar les interaccions socials.
Continua prohibit el consum d’aliments i begudes a les trobades o reunions als espais públics, excepte en els àpats a l’aire lliure a les sortides escolars i a les activitats de lleure i socioeducatives permeses.

Actes religiosos i cerimònies civils
Els actes civils o de culte, inclosos els casaments i enterraments, tenen un límit d'aforament del 30%, sempre que tampoc se superin les 1.000 persones si és a l'aire lliure o amb ventilació òptima. Si no hi ha aquesta ventilació, el màxim permès són 500 persones.

Darrera actualització: 21.04.2021 | 10:48