Els Pressupostos Participatius 2021-2022 ja coneixen els set projectes finalistes

Dimecres, 3 de novembre de 2021 a les 10:00

El procés de votació va finalitzar el passat dilluns, 1 de novembre, amb la participació de 1.160 persones i s’han seleccionat un total de quatre actuacions d’inversions, dos de caire social i una relacionada amb l’oci juvenil.

  • La proposta més votada, amb 1.809 vots, ha estat la que va presentar la Fundació  Adimir relacionada amb la construcció a la seva seu d’un conjunt modular que acollirà un campus sobre la inclusió i la diversitat. L’han seguit la instal·lació d’aparells de gimnàstica exterior a pista de l’atletisme; la creació d’una pista de patinatge ‘skate’ en el parc de Can n’Oller i l’aportació municipal per al trasllat del servei DAPSI en una altra ubicació.
  • A nivell social, s’executaran les dues úniques accions presentades: l’ampliació dels equips desfibril·ladors instal·lats en equipaments municipals i la creació d’un espai de jocs i aprenentatge infantil al barri de la Ribera durant tres mesos.
  • També es farà realitat l’únic projecte de l’apartat juvenil que proposa dissenyar un cap de setmana amb diverses activitats d’oci destinades al jovent.
  • La tercera edició dels Pressupostos Participatius té una dotació total de 285.000 euros que es repartiran en un total de set projectes: quatre d’inversions, dos socials i un juvenil.

El termini de votació entre la ciutadania dels projectes que es faran amb diners dels Pressupostos Participatius 2021-22 es va tancar el passat dilluns, 1 de novembre, a la plataforma Montcada Participa i el projecte més votat ha estat, amb 1.809 vots, el de crear un espai comunitari a la seu de  la Fundació Adimir anomenat Campus de la Diversitat i la Inclusió per desenvolupar diferents projectes relacionats, prioritàriament, amb la diversitat funcional. Adimir compta amb un centre als antics parvularis de Terra Nostra (Crisantems, s/n) cedit per l'Ajuntament, on ofereix assistència psicoeducativa i salut per a infants i atenció i suport familiar, entre d'altres. La proposta presentada per l’entitat als Pressupostos Participatius passa per construir un conjunt modular prefabricat al jardí del recinte per desenvolupar diferents projectes organitzats i gestionats per la Fundació i d'altres sobre diversitat biològica comptant amb entitats del municipi. Per posar en marxa la iniciativa, el consistori destinarà 60.000 euros del capítol d'inversions previstes en el pressupost de l'any vinent.

Els altres tres projectes més votats, que també rebran una inversió de 60.000 euros fins arribar als 250.000 de tota la partida inclosa en aquest capítol dels Pressupostos Participatius 2021-2022, han estat la instal·lació, a proposta de la Joventut Atlètica Montcada (JAM), d’un circuit de força i aparells per fer gimnàstica exterior a la pista d’atletisme de la Ferreria amb 1.439 vots; la construcció d’una pista de patinatge ‘skate’ al parc Ca n’Oller, al barri de Terra Nostra, 969; i l’aportació municipal per al trasllat del servei de Detecció, Atenció, Prevenció i Suport a la Infància (DAPSI), actualment situat al carrer Doctor Buxó, en un altra ubicació en col·laboració amb altres administracions, 940. Aquests dos últims projectes han estat presentats per particulars.

En l’apartat de nova creació destinat a l’àmbit social, s’executaran les dues úniques propostes presentades: l’ampliació de la xarxa d’equips desfibril·ladors instal·lats en equipaments municipals, que ha rebut 440 vots, i l’organització d’activitats infantils i aprenentatge durant tres mesos al barri de la Ribera, amb 163 vots. Aquests dos projectes, presentats per la Taula per a la Salut i l’AV. La Ribera, rebran una inversió de 10.000 i 5.000 euros, respectivament.

També és novetat en aquesta edició dels Pressupostos Participatius un apartat juvenil, que només ha comptat amb una proposta relacionada amb el disseny d’una jornada de cap de setmana que inclogui activitats com tallers, tornejos esportius, dinar popular, paradetes artístiques, micro obert i concerts de gèneres musicals populars entre el jovent. Aquest acció d’oci i cultura, que ha rebut 440 vots, va ser presentada a nivell particular per una veïna del municipi i comptarà amb una inversió de 10.000 euros.


Augment de la participació
Un total de 1.160 persones ha participat en l'elecció de les set propostes, el que suposa un important augment en relació a les 605 persones que van votar a l’última edició de l’any 2019. El regidor de Participació i Ciutadania, Juan Carlos de la Torre, ha expressat la seva satisfacció perquè la xifra s'hagi gairebé duplicat. "Aquesta dada confirma que hem assolit el nostre objectiu, aconseguir involucrar cada cop més gent en els projectes de ciutat i fer-ho de forma àmplia i democràtica", ha dit l'edil, tot felicitant les entitats i persones que han presentat iniciatives: "Han estat, en general, propostes de molt bona qualitat, per això hi ha hagut tanta motivació i implicació per part de la ciutadania".

Aquesta tercera edició dels Pressupostos Participatius té una dotació total de 285.000 euros (35.000 més que l’anterior convocatòria) que es repartiran en un total de set projectes (quatre d’inversions, dos socials i un juvenil). A partir d’aquest moment, es crearà una comissió de seguiment, formada pel grup motor dels pressupostos participatius -integrat per tècnics i representants dels grups polítics- i una persona en representació de cadascun dels projectes finalistes.

Darrera actualització: 01.03.2023 | 10:57