Gastronomia de festa
La gastronomia catalana de Nadal és d’aquelles coses que ens fan sentir a casa. Quan arriben aquestes dates, les taules s’omplen d’olors i sabors que hem vist tota la vida, i que mantenim amb estima perquè ens recorden moments compartits. Els torrons i les neules són, segurament, el primer senyal que les festes ja són aquí: el cruixit de les neules, el dolç dels torrons… són petits rituals que marquen l’inici de les celebracions.
El dia de Nadal, no pot faltar l’escudella amb galets, aquella sopa que reconforta i que reuneix tothom al voltant de la taula. I l’endemà, el dia de Sant Esteve, arriben els canelons, elaborats tradicionalment amb les restes del rostit del dia anterior. És una manera d’aprofitar-ho tot, però també una excusa perfecta per gaudir d’un plat que tothom espera amb ganes.
Quan toca acomiadar l’any, la tradició ens porta a menjar els dotze grans de raïm, un per cada campanada. És un moment que sempre fa somriure: entre nervis, abraçades i el desig que l’any que comença ens porti coses bones.
I per acabar les festes amb sabor dolç, arriba el tortell de Reis, amb la seva fava i la figureta amagades. Trobar la corona o la fava forma part del joc i posa el punt final a un Nadal que sempre ens uneix una mica més.
Aquests dies, busca els productes tradicionals en el comerç de proximitat de la ciutat!
