Nova secció sobre la naturalització de l’espai públic al web municipal

Dimecres, 21 de juliol de 2021 a les 14:00

El portal www.montcada.cat ha estrenat una nova secció que recull els principals espais al municipi on la naturalització s’ha convertit en la protagonista.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, per mitjà del departament de Parcs i Jardins, aposta per la naturalització. Aquesta iniciativa consisteix en la transformació de les zones verdes en espais sostenibles, amb prat mediterrani, arbrat i arbustos, una vegetació que s’adapta al clima del territori i que, a més, afavoreix la presència d’una gran varietat de fauna autòctona, com insectes i ocells.

Aquest tipus de verd, a diferència de la gespa, no requereix de tractaments amb herbicides ni d’altres productes químics per al seu manteniment. Per tant, afavoreix la reducció d’emissions contaminants i, com a conseqüència, el rec tradicional aeri per aspersió s’està substituint pel sistema de degoteig, que suposa un estalvi d’aigua.

La naturalització implica que només es facin tres segues a l’any, substituint les gespes per prats, potenciant prats secs, realitzant tractament biològics en comptes de químics, realitzant podes només per qüestions de seguretat o per obrir espais, permetent el creixement lliure d’arbres i arbustos, potenciant la vegetació mediterrània i minimitzant les pràctiques de desherbatge dels escossells.

El regidor de Serveis Municipals, Juan Carlos de la Torre, ha afirmat que “aquest model de gestió de l’espai públic va orientat a un gestió més ecològica i sostenible, fomentant la biodiversitat, afavorint el creixement espontani de la vegetació autòctona”.

Aprofitant l’actual creixement de la vegetació per la reducció de l’acció humana durant el confinament, l’Ajuntament de Montcada i Reixac va decidir apostar per la creació de refugis de biodiversitat en els nuclis urbans i incrementar a aquestes accions de protecció de la natura. L’Àrea de Metropolitana de Barcelona també ha creat refugis en els parcs de les Aigües i de la Llacuna, aprofitant troncs d’arbres caiguts en diferents temporals. Es tracta d’espais on no es fan accions de neteja de vegetals per tal d’ajudar que alguns éssers vius els puguin convertir en els seus nius.

Les fotografíes dels diferents espais naturalitzats han estat realitzades per socis de l’Agrupació Fotogràfica de Montcada i Reixac.

 

Darrera actualització: 22.07.2021 | 11:12