L’ACA inclou Montcada i Reixac entre els municipis afectats per restriccions d’aigua a causa de la sequera

Divendres, 25 de novembre de 2022 a les 10:00

L’alerta decretada per l’Agència Catalana de l’Aigua afecta 6,7 milions de persones que estan distribuïdes en 514 municipis de 27 comarques de tota Catalunya. De moment, aquestes limitacions no afecten l’aigua de boca d’ús domèstic i estan destinades a l’ús agrícola, industrial i recreatiu.

Montcada i Reixac és un dels 514 municipis de 27 comarques de tota Catalunya que a partir d’aquest divendres, 25 de novembre, estan afectats per restriccions d’aigua després de la declaració d’alerta que l’Agència Catalana de l’Aigua ha decidit aplicar a la conca Ter-Llobregat i a la Darnius Boadella. Al mes de juliol, l’ACA ja va dictaminar les primeres restriccions en diferents punts del territori que es va ampliar, al mes d’octubre, fins a 301 municipis de les conques Carme Capellades, capçalera del Ter, Llobregat Mitjà, Anoia Gaià, Empordà, Banyoles, Serralada Transversal, Prades-Llaberia i Fluvià Muga. Amb aquesta nova ampliació les restriccions afectaran un total de 6,7 milions de ciutadans de tota Catalunya.

De moment, aquestes limitacions no afecten l’aigua de boca d’ús domèstic i se centren en usos com el reg agrícola (s’ha de reduir en un 25%), l’aigua per a usos ramaders (5%) i usos recreatius que impliquin reg (30%), com ara el golf, i altres (5%). En el cas dels usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, que només es pot fer de nit; es prohibeix omplir fonts ornamentals i hi ha limitacions a l’hora d’omplir piscines o netejar els carrers o els vehicles, entre d’altres. La limitació que s’estableix és un consum màxim de 250 litres per habitant i dia.

Segons les dades de l’ACA, a Montcada i Reixac cada habitant va consumir durant el 2021 una mitjana de 105,2 litres diaris, el que suposa una xifra inferior als 117 litres de mitjana a tota Catalunya. Per comarques, al Vallès Occidental es van consumir l’any passat 113,07 litres diaris. L’Organització Mundial de la Salut considera que els 100 litres de mitjana són suficients per cobrir totes les necessitats. El regidor de Serveis Municipals i Espai Públic, Juan Carlos de la Torre, ha fet una crida a la responsabilitat de tota la ciutadania a l’hora d’estalviar aigua i considera que aquestes mesures adoptades “tenen l’objectiu de garantir les dotacions d’aigua per a l’abastament urbà, d’ús domèstic per assegurar la salut i el benestar de la població en episodis crítics”. De la Torre defensa que l’Ajuntament ja fa temps que realitza un ús sostenible dels recursos hídrics ja que la neteja dels carrers i el reg d’arbrat es fa amb aigua freàtica que prové del pou de Can Tuxans mentre que el reg de parterres es fa amb sistema de degoteig.  

Dins de l’àmbit metropolità on hi ha una gestió integral de la xarxa d’abastament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona va elaborar una proposta de mesures globals com a guia d’aplicació en situacions de sequera per als municipis que hi formen part. En el cas d’una situació d’alerta com l’actual, a Montcada i Reixac, i com a integrant de l’AMB, s’han d’aplicar, a nivell administratiu i en l’ús particular per part de la ciutadania, una sèrie de mesures d’estalvi en relació a l’ús de l’aigua en diferents àmbits:


Reg de parcs, jardins i zones verdes
Només en horari de menor insolació: de 20 a 8h.
Dotació mínima i indispensable. Sempre menys de 450 m3 al mes.
Evitar reg en moments de pluja.
A nivell particular, només es permet el reg en un màxim de dos dies a la setmana.

Fonts ornamentals i llacs artificials
Prohibir omplir total o parcialment, les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic d’aigua.
Excepció: llacs artificials de suport vital a la vida aquàtica.

Neteja de carrers, paviments i façanes
Han de realitzar-se amb la mínima despesa d’aigua i prioritzant la que no procedeixi de la xarxa potable.
A nivell particular, està prohibit. Tot i que sí que es pot netejar amb pal de fregar, galleda i esponja o sistemes de neteja a pressió.

Pols i matèria en suspensió
Prohibit utilitzar aigua per a la seva eliminació.

Piscines
Només es permet, sempre que es garanteixi la qualitat sanitària, reomplir de forma parcial si la piscina té sistema de recirculació; primer ompliment, o en centres educatius amb piscines desmuntables per a banys d’infants (menys de 500 litres).
No hi ha limitacions per a piscines d’aigua de mar, sempre i quan no tinguin connexió amb xarxes d’abastament i sanejament.

Vehicles
Només es permet en establiments comercials dedicats a aquesta activitat i amb recirculació d’aigua.
Fora dels establiments, només es permet neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de les matrícules amb esponja i galleda; i per fer el manteniment, utilitzant la menor quantitat d’aigua possible, els vehicles indispensables per a la salut de les persones i dels animals.

Darrera actualització: 25.11.2022 | 14:13