Modificació del codi tècnic de l'edificació (CTE)
Consell de Ministres va aprovar, el passat 20 de desembre, el Reial Decret 732/2019 pel qual es modifica el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE).
Els canvis introduïts permetran avançar cap a un parc d’habitatges més sostenible i eficient, ja que es contemplen millores en camps vinculats a la salut, el confort i la seguretat.
Entrda en vigor de la Modificactó del CTE:
Per a obres de nova construcció i intervencions en edificis existents amb llicència municipal d’obres sol·licitada:
A partir del 24 de setembre de 2020.
Els canvis més rellevants, que afecten principalment la Part I del CTE i els Documents Bàsics HS, HE i SI, es resumeixen a continuació;
PART I:
S’incorpora la Protecció contra l’exposició al radó a l’exigència bàsica de salubritat (HS).
En relació a l’estalvi d’energia (HE), a més d’incorporar-se l’exigència de Limitació del consum energètic, es modifiquen els títols i les descripcions de les diferents exigències que el conformen. Així mateix, a l’annex III Terminologia, es modifica la definició de Demanda energètica en coherència amb els continguts del nou DB-HE.
PART II:
Document Bàsic de Salubritat, DB-HS
Es modifica el document incorporant una nova secció DB-HS 6 “Protecció contra l’exposició al radó”, que dona resposta a la Directiva 2013/59/EURATOM, de protecció dels perills derivats de l’exposició a radiacions ionitzants. El nou DB HS-6 fixa un nivell de referència de concentració de gas radó per a l’interior dels edificis, classifica els municipis en funció del potencial de radó, i estableix la necessitat d’incorporar mesures de protecció als edificis per limitar la penetració de gas radó procedent del terreny al seu interior.
Document Bàsic d’Estalvi Energètic, DB-HE
La modificació suposa una revisió global d’aquest Document i dona resposta a la Directiva 2010/31/UE d’Eficiència energètica dels edificis. Transcorreguts més de 5 anys des de la darrera modificació (any 2013), el DB-HE s’actualitza incrementant les exigències reglamentàries d’estalvi i eficiència energètica i revisa la definició de l’edifici de consum gairebé nul en coherència amb les recomanacions de la Unió Europea.
Document Bàsic de Seguretat en cas d’incendi, DB-SI
S’incorpora una modificació puntual en relació a la propagació de l’ incendi per l’exterior, centrada en els tres aspectes següents:
- Els requeriments de reacció al foc de les façanes i mitgeres passen a ser d’aplicació per a tots els edificis, amb independència de l’alçària de la façana o de si l’arrencada d’aquesta és accessible al públic.
- S’incrementa l’exigència del comportament al foc dels sistemes constructius de façana i dels sistemes d’aïllament situats a l’interior de cambres d’aire ventilades (classe de reacció al foc).
- L’exigència de reacció al foc dels materials de façana és per al conjunt del sistema constructiu en comptes de per als materials de revestiment de façana, com fins ara.