L’edició 2021 del cicle Drets Humans, migració i refugi es posa en marxa aquest mes de novembre

Dijous, 11 de novembre de 2021 a les 00:00

El programa inclou activitats per conscienciar la ciutadania sobre aquests àmbits i divulgar la importància de la solidaritat.

  • El programa d’activitats arrenca aquesta setmana i s’allargarà fins al febrer del 2022.
  • L’exposició itinerant ‘Relats de refugi’, que es veurà a la via pública, i unes jornades multiesportives solidàries són dues de les activitats destacades de la commemoració.
  • El programa inclou el tradicional concert de gòspel, amb el cor Gòspel Gràcia, aquest diumenge, 14 de novembre, al Kursaal (18 h).

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, per mitjà dels departaments de Cooperació i Solidaritat i Polítiques d’Inclusió, posa en marxa aquest mes de novembre una nova edició del cicle Drets Humans, migració i refugi, amb un programa d’activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre aquest tema, que s’allargarà fins al febrer de l’any vinent.

El cicle pretén sensibilitzar la ciutadania en la necessitat d’enfortir les relacions interculturals en l’equitat, la justícia i la inclusió social, rebutjant els prejudicis, estereotips i qualsevol tipus de discriminació per motius d’origen i pertinença’, ha explicat el regidor de Cooperació i Solidaritat, Juan Carlos de la Torre, qui considera que el programa d’activitats acosta a la ciutadania de Montcada i Reixac relats de veïns i veïnes del nostre municipi que en algun moment de les seves vides, fugint de les guerres, de la discriminació o de la fam, han buscat un futur digne lluny de la seva llar. ‘Totes hem sigut, en algun moment de les nostre vides, ja sigui per herència o per necessitat, persones migrades’, ha afegit.

L’edil també ha parlat sobre la política de fronteres a la Unió Europea, ‘que significa de facto la violació del dret d’asil, contribuint així al creixement dels discursos de caràcter racista i xenòfob, basat en la por de la població a aquella persona que es percep diferent, un discurs recurrent en èpoques de transició i de crisi; acollir és alguna cosa més que obrir o tancar una porta, significa esdevenir una societat oberta, responsable, crítica i compromesa’.

Relats de refugi
Per tal de mostrar històries de refugi, una novetat destacada del cicle és l’exposició itinerant ‘Relats de refugi’, que s’ubicarà a la via pública a partir de final de novembre, en instal·lacions de grans dimensions, i recorrerà els diferents barris del municipi. L’exposició mostra les  imatges que hi ha darrera dels relats d’alguns veïns i veïnes de Montcada i Reixac que han hagut de deixar casa seva per poder continuar vivint dignament. La mostra, que compta amb el suport del Museu Municipal i ciutadania diversa, inclou un codi QR per accedir a la història d’aquestes persones, que estarà allotjada al web municipal, www.montcada.cat.

Fake news
Amb motiu del Dia Internacional contra el feixisme i racisme, que es commemora el 9 de novembre, l’espai sobre fake news de les biblioteques de Montcada i Reixac publica contingut sobre drets humans, populismes i feixismes i memòria històrica. La Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) acollirà fins al 20 de desembre l’exposició ‘Hiroshima i Nagasaki: els únics atacs atòmics de la història, del periodista Lucas Vallecillos.

Gòspel solidari
Un acte destacat del programa és el tradicional concert de gòspel a favor dels drets humans, que cada any ofereix a Montcada i Reixac el cor Gòspel Gràcia. L’espectacle del 2021 serà aquest diumenge, 14 de novembre, al Kursaal (Masia, 39), a les 18  h. El preu de l’entrada és de 10 euros i la recaptació es donarà l’ACAPS  (Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí). Les entrades es poden comprar ja per Internet, al web www.teatremontcada.cat o bé, presencialment a l’Auditori Municipal (plaça de l’Església, 12), en l’horari habitual de l’equipament.

Jornada multiesportiva i Dia dels Drets dels Infants
D’altra banda, amb motiu del Dia Internacional dels Drets dels Infants (20 de novembre) el cicle proposa la visualització en línia del documental Camí a l’escola, que, basada en fets reals, explica la història de quatre infants que s’han d’enfrontar diàriament amb una multitud d’adversitats i perills per arribar a la seva escola.

Un altre dels actes centrals del programa és la jornada multiesportiva solidària Alcem la veu pels nostres drets, que es farà el 22 de desembre a la Zona Esportiva Centre (Bonavista, sn), adreçada a joves entre 12 i 19 anys. Les inscripcions s’hauran de fer a l’Espai Jove Can Tauler (Balmes, 16) fins al 3 de desembre.

Altres propostes
Amb motiu del Dia Internacional de les persones migrants, –que oficialment és el 18 de desembre– la Biblioteca Elisenda acull  tres activitats. El dia 13 (18.30 h), el visionat del documental 18+1 i la presentació del llibre Tan sols viure, de l’agència Talaia. El dia 20 (18.30 h) hi haurà un taller per analitzar les fake news vinculades al racisme i la migració, amb el nom Anticossos contra els rumors i les fake news, per revisar els discursos d’odi que ens envolen. Per a ambdues activitats cal inscripció prèvia. Durant tot el mes de desembre hi haurà una mostra de fake news sobre migració a l’equipament.

Al gener, el dia 19 es farà el lliurament de premis del concurs ‘Construïm el nostre món de drets’, al Kursaal. L’exposició sobre el projecte es veurà a la Biblioteca Elisenda de l’11 al 21 de febrer i posteriorment, a la de Can Sant Joan. Del 17 al 31 de gener, la Biblioteca Elisenda acollirà una mostra documental i cinematogràfica del cicle.

Darrera actualització: 12.01.2022 | 14:10