Quatre agents vetllen per eradicar els abocaments il·legals

Dijous, 14 de juny de 2018 a les 12:00

Aquestes persones, en coordinació amb la Policia Local i Medi Ambient, trepitgen el territori i provoquen un efecte dissuassori per evitar aquestes situacions.

L'Ajuntament ha incorporat quatre agents cívics mitjançant un pla d'ocupació, que s'encarreguen bàsicament de controlar els abocaments de residus il·legals. Aquest pla dóna continuïtat al del 2017, quan altres quatre persones van assumir aquestes  mateixes funcions, durant sis mesos. En aquest temps, aquest personal, en coordinació amb la Policia Local, va fer un total de 58 actuacions, al Pla de Reixac, la zona 21 i el Turó de Montcada. La vigilància amb personal que controli els punts més conflictius és una de les accions més efectives per eradicar aquestes accions, perquè té un efecte dissuasori molt potent.

Segons les dades aportades per la Policia Local, la vigilància exercida als espais esmentats va provocar que s'incrementessin els abocaments en altres llocs, com la zona del Besòs. Per aquest motiu, els agents cívics que van treballar al 2017 van ampliar el seu camp de treball a les lleres dels rius.  "No és eficient retirar abocaments sense prendre mesures per prevenir-ne de nous; de fet, es pot donar la paradoxa que la retirada d'un deixi espai per tal que un infractor en provoqui un de nou", ha indicat el regidor de Medi Ambient, José Domínguez.

Segons les dades de la Regidoria de Medi Ambient, durant el 2017 es van detectar un total de 101 abocaments incontrolats en diferents punts del terme municipal. D'aquest total, 94 es trobaven en camins i parcel·les de titularitat pública i per tant, van ser retirats amb mitjans propis de l’Ajuntament. Els 7 abocaments restants estaven situats en finques privades; 3 els va recollir la propietat i la resta, l'Ajuntament, per evitar que es fessin més grans pel denominat efecte crida. En xifres, el departament estima que al 2017 es van recollir 435 m3 de residus i la recollida va suposar un cost de 14.500 euros a les arques municipals.

A banda de la vigilància mitjançant personal específic, una altra mesura preventiva que efectua l'Ajuntament consisteix a aplicar restriccions d'accés, mitjançant el tall de camins. Al 2017 se'n van tallar dos, a l'entorn de Collserola i a prop del riu Ripoll. També es van instal·lar motes i tal·loses de terra per evitar l'accés a zones del Pla de Reixac i es va parlar amb la propietat de les parcel·les d'aquest espai per tal que promoguin el conreu i així, reduir la vulnerabilitat de les seves finques. A més, s'ha fet campanya per promoure l'ús de les instal·lacions autoritzades a rebre abocaments, com les deixalleries. "Els abocaments il·legals acostumen a produir-se en llocs poc freqüentats i a hores d'ara, amb poca vigilància; qui els fa és conscient que no compleix amb la normativa i bona part són de fora del municipi, el que fa molt difícil la detecció immediata i la conseqüent sanció", ha explicat la regidora de Seguretat Ciutadana, Montse Ribera.

La majoria dels abocaments incontrolats localitzats no són de grans dimensions i estan formats per petites quantitats de residus procedents d'obres de reforma de locals o habitatges o residus generals per activitats econòmiques, de dimensions modestes. No obstant, també hi ha abocaments més grans, entre 5 i 10 m3, fins i tot, amb residus especials o perillosos, que necessiten un tractament especial a l'hora de recollir-los, com ara els olis minerals o el fibrociment. La normativa vigent indica que la responsabilitat d'aquestes accions rau en la persona o empresa que infringeix la llei, tot i que és molt difícil detectar-los i demostrar-ne l'autoria. La responsabilitat de la retirada i la restauració de l'entorn natural alterat recau, doncs, en el propietari del terreny afectat.

Altres agents també intervenen en la lluita contra els abocaments. L'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) La Serralada també contribueix amb la seva feina a lluitar en contra dels abocaments. Durant 2017, l'entitat n'ha netejat una desena, al Pla de Reixac i al riu Ripoll, i ha interposat una denúncia. Mitjançant la Taula de Medi Ambient, el consistori té contacte directe amb entitats i persones compromeses amb el territori, "ells fan d’ulls on l’administració no pot arribar moltes vegades per manca de recursos, agraïm molt la seva dedicació", ha dit Domínguez.

Darrera actualització: 14.06.2018 | 13:33