Manifest Dia Internacional contra l'lgtbifòbia. 17 de març de 2021

Dilluns, 17 de maig de 2021 a les 00:00

A càrrec de l'Ajuntament de Montcada i Reixac i l'Observatori contra l'Homofòbia

Avui, 17 de maig, un any més hem de lluitar contra l’LGTBIfòbia, encara present a les nostres vides. Cal recordar que un dia com avui, el 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Tot i així, els principals manuals diagnòstics de malalties mentals continuen patologitzant les identitats i experiències trans.

Des de l’Observatori Contra l’Homofòbia portem alertant des de fa 13 anys que les persones LGTBI experimenten més risc de patir qualsevol tipus de discriminació, major aïllament, exclusió, violència, privació de drets deguts als estigmes associats, criminalització i patologització de les nostres identitats i experiències dissidents, de la nostra realitat i que ens relega a situacions d’una major vulnerabilitat.

Si bé és cert que durant aquests 30 anys s’han fet progressos importants en la incorporació de la diversitat afectiva, sexual i de gènere a nivell legal i social, el camí cap a la plena igualtat es visualitza encara llarg i costós. No podem abaixar la guàrdia i hem d’estar amatents per fer valdre els drets LGTBI i lluitar contra qualsevol forma de masclisme, de discriminació i violència que suposa l’LGTBIfòbia en totes les seves formes i en els escenaris on es pot produir.

És per això que reivindiquem que la nostra societat esdevingui un espai comunitari on la igualtat, la convivència i la diversitat siguin els seus fonaments. Una societat que inclou la diversitat en el seu sentit més ampli, on són benvingudes les persones de qualsevol edat, gènere i origen, amb diversitat funcional, sexoafectiva i/o d’altres interseccions que ens travessen, trencant així la visió heteronormativa i la concepció binarista de gènere.

Però què és l’LGTBIfòbia? És la presència de situacions discriminatòries, és l’odi, els prejudicis, la difusió d’estereotips negatius, el rebuig cap a unes formes de ser i estar en el món. Una opressió sustentada socialment, que comporta conseqüències psicosocials a les persones afectades, un deteriorament de les relacions interpersonals i compromet la convivència de tota la ciutadania.

Tot i que en els darrers anys hem avançat juntes en matèria de garantia de drets, en gran part per l’impuls de la Llei 11/2014 i del treball del teixit associatiu de Catalunya i d’arreu de l’Estat espanyol, l’LGTBIfòbia continua molt present en els nostres carrers i en tots els àmbits de la nostra vida quotidiana, i ara agreujada pel context sanitari. A continuació exposem les principals situacions que cal seguir abordant amb caràcter urgent entre diferents agents institucionals i socials:  

 

HABITATGE DIGNE I LLIURE DE VIOLÈNCIES 

LA SITUACIÓ DE VULNERABILITAT DE LES PERSONES GRANS LGTBI

AUTODETERMINACIÓ DE GÈNERE, DEUTE HISTÒRIC AMB EL COL·LECTIU TRANS

VISIBILITZEM LA LESBOFÒBIA

FORMACIÓ I PEDAGOGIA EN EL SERVEIS PÚBLICS

LA PRECARIETAT DE LES PERSONES MIGRADES LGTBI  

INTERNET I LES XARXES SOCIALS: CANAL OBERT PER L’ODI

CONTINUÏTAT EN ELS TRACTAMENTS MÈDICS NECESSARIS

LES TREBALLADORES SEXUALS NO PODEN DEIXAR-SE ENRERE

RESPOSTA SOCIAL CONTRA L’EXTREMA DRETA

PER UNES POLÍTIQUES PÚBLIQUES LGTBI EFECTIVES A TOT EL TERRITORI

 

Darrera actualització: 17.05.2021 | 12:54